Teraz jest 30 sty 2026, o 01:41

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 lis 2024, o 16:04 
Roi de Baviere et de Wurtemberg

Dzięki…
Mam jednak pewne wątpliwości co do prawidłowości tej odpowiedzi…
Zgadza się, że Dommartin został ranny pod Ollioulles (7 września). Tam też, wg Roberts, Napoleon Wielki, znajdowała się kwatera główna generała Carteaux. Natomiast wg Manfred, Napoleon Bonaparte, nominację na szefa artylerii obleganego Tulonu wręczył Bonapartemu Salicetti, którego tenże spotkał w Beauce. Stąd moje „błądzenie”…

Pytanie:
W czerwcu 1801 roku do Paryża przybyła pewna młoda para, ukrywająca się, ze względów dyplomatycznych, pod nazwiskiem hrabiego i hrabiny Livorno.
Kim w rzeczywistości była owa para?

PostNapisane: 21 lis 2024, o 18:02 
Roi de Saxe et duc de Varsovie

Jeśli chodzi o moje pytanie to może tu chodzić o rozbieżność między faktycznym (ustnym rozkzem) a późniejszymi dokumentami. Napoleon jak mi się wydaje
spadł Salicettiemu jak prezent z nieba gdy utracił głównodowodzącego artylerią i wykorzystał okazję szczególnie że dobrze znał potencjalnego następcę.

Jeśli chodzi o bieżące pytanie to Hrabią i Hrabiną Livorno byli Ludwik syn Ferdynanda III i jego żona Maria Ludwika córka Karola IV króla Hiszpanii
W Paryżu mieli otrzymać inwestyturę na Króla i Królową Etrurii zgodnie z postanowieniem traktatu w Aranjuez jako rekompensatę po utracie księstwa Parmy.

PostNapisane: 21 lis 2024, o 18:15 

WPK napisał(a):
Jeśli chodzi o moje pytanie to może tu chodzić o rozbieżność między faktycznym (ustnym rozkzem) a późniejszymi dokumentami. Napoleon jak mi się wydaje
spadł Salicettiemu jak prezent z nieba gdy utracił głównodowodzącego artylerią i wykorzystał okazję szczególnie że dobrze znał potencjalnego następcę.

Jeśli chodzi o bieżące pytanie to Hrabią i Hrabiną Livorno byli Ludwik syn Ferdynanda III i jego żona Maria Ludwika córka Karola IV króla Hiszpanii
W Paryżu mieli otrzymać inwestyturę na Króla i Królową Etrurii zgodnie z postanowieniem traktatu w Aranjuez jako rekompensatę po utracie księstwa Parmy.

Zgadza się w pełni z oboma wypowiedziami. :)
źródło mego pytania: m. in Thiers, Historia Konsulatu....

WPK, Twoje pytanie.

PostNapisane: 21 lis 2024, o 19:57 
Chevalier
Chevalier

[quote="Kamp"][quote="WPK"]Jeśli chodzi o moje pytanie to może tu chodzić o rozbieżność między faktycznym (ustnym rozkzem) a późniejszymi dokumentami. Napoleon jak mi się wydaje

To ja dorzucę jeszcze jedna wątpliwość poprzedniego pytania: "Po powrocie do Nizzy spotkał się z rodakiem, przedstawicielem ludu, Salicetim, który wezwał go, aby objął dowództwo nad artylerią w Tulonie.." - Fryderyk Kicheisen, Napoleon I obraz życia,

to tylko tak na marginesie :)

PostNapisane: 21 lis 2024, o 23:28 

Dzięki Kampie

Cytuj:
To ja dorzucę jeszcze jedna wątpliwość poprzedniego pytania: "Po powrocie do Nizzy spotkał się z rodakiem, przedstawicielem ludu, Salicetim, który wezwał go, aby objął dowództwo nad artylerią w Tulonie.." - Fryderyk Kicheisen, Napoleon I obraz życia,

Sewerze, cóż mogę do tego dodać, w tamtym czasie nikomu raczej nawet przez myśl nie przeszło jaką karierę zrobi ten młody kapitan, a wszelkie wspomnienia, na których później historycy opierają swoje narracje, bywają obarczone różnymi błędami.

Teraz nowe pytanie:
Jak nazywał się dwudziestodziewięcioletni, wówczas członek delegacji Hesji-Kassel, na Kongres Wiedeński,członek pewnej "rodzinnej spółki literackiej"?

PostNapisane: 22 lis 2024, o 09:31 

Jacob Grimm

PostNapisane: 22 lis 2024, o 10:06 

Kamp napisał(a):
Jacob Grimm

Zgadza się.
Kontynuuj Kampie
źródło: David King, "Wiedeń 1814"

PostNapisane: 22 lis 2024, o 14:35 

Dzięki...

Kto zawiózł do Francji akt kapitulacji Armii Egiptu, podpisanej przez gen. Menou 27 czerwca 1801 roku?

PostNapisane: 22 lis 2024, o 19:31 

gen. Jean Rene?

PostNapisane: 22 lis 2024, o 22:10 

WPK napisał(a):
gen. Jean Rene?

Niestety pudło.
Chodzi o dwie osoby.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]