Teraz jest 29 sty 2026, o 23:01

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 783 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 gru 2024, o 22:27 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Ja kupiłem w redakcji miesięcznika ''Mówią wieki'', czyli na ul. Ogrodowej 37 w Warszawie.

PostNapisane: 9 gru 2024, o 02:04 
Major
Major

Empik :)
https://www.empik.com/mowia-wieki-wojny ... 95,prasa-p

PostNapisane: 13 gru 2024, o 17:46 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Kolejna nowość to : Dariusz Marzęta ''Epoka napoleońska'', 243 strony (z rozdziałem o monetach używanych w Księstwie Warszawskim). Nie znam tej pozycji.

PostNapisane: 13 gru 2024, o 22:20 
Chevalier
Chevalier

Goldville napisał(a):
Kolejna nowość to : Dariusz Marzęta ''Epoka napoleońska'', 243 strony (z rozdziałem o monetach używanych w Księstwie Warszawskim). Nie znam tej pozycji.

Chyba nie jest to nowość, gdyż książka ukazała się w 2000 roku. Nie znam czym się różni obecne wydanie od poprzedniego.

PostNapisane: 20 gru 2024, o 01:41 
Major
Major

Niszowe wydawnictwo Pardwa z Leszna, wydające głównie książki o charakterze religijnym i przedruki, wznowiło "Litwę w 1812" Iwaszkiewicza - podobnie jak swego czasu "Polaków na San Domingo..." Skałkowskiego. Ponoć dokładny przedruk uzupełniony o komentarz Grzegorza Brauna
https://pardwa.pl/Litwa-w-roku-1812-p96

PostNapisane: 22 gru 2024, o 15:29 
Chevalier
Chevalier

Książę Józef Poniatowski. Romantyczna legenda
https://sklep.graf-ika.pl/ksiaze-jozef- ... genda.html

PostNapisane: 31 gru 2024, o 19:16 
Major
Major

Coś z tej samej beczki :mrgreen:
https://www.lazienki-krolewskie.pl/pl/e ... a92&id=199

PostNapisane: 13 sty 2025, o 17:26 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Zbigniew Marcin Kowalewski - To nie jest kraj dla wolnych ludzi. Sprawa polska w rewolucji haitańskiej

https://www.taniaksiazka.pl/to-nie-jest ... iI7G1oUtmt

PostNapisane: 2 lut 2025, o 13:11 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Przeczytałem książkę Zbigniewa Kowalewskiego pt. To nie jest kraj dla wolnych ludzi''.

Polecam.
Według mnie bardzo dobra pozycja, uzupełniająca naszą wiedzę o kampanii na San Domingo (1801-1809).
Prawie 300 stron, lecz ogromna liczba szczegółów, mało znanych albo wręcz zgoła nieznanych. Zwracam uwagę na:

1. dobre wprowadzenie odnośnie walk na Haiti. Tło konfliktu jest tam najlepiej przedstawione (szkoda, że autor nie zamieścił map).
2. dobra charakterystyka postaci (min. Dessalines).
3. świetna analiza masakry batalionu kolonialnego w St Marc dokonana / niedokonana przez naszych legionistów.
4. korekta źródeł (Lux/Wierzbicki), a także skorygowanie kilku błędów historycznych (Pachoński, Girard itd.).
5. zwięzły styl pisania = dobrze i szybko się czyta.
6. klarownie wyjaśnia sprawę polskich dezerterów, którzy przeszli na stronę Dessalines'a.
7. podkreśla za Pachońskim, że to Polacy chcieli tam popłynąć. W ogóle po dymisjach w 1801-1802 Legia Naddunajska była wówczas trochę niezdyscyplinowaną jednostką.
8. podkreśla za Pachońskim, że jednak wysłanie 114e demi-brigade było decyzją Napoleona.

Oczywiście, jest pewien niedosyt.
Trochę za mało miejsca jest autor poświęca działaniom obu polskim pół-brygad (ex-Legii Naddunajskiej i ex-Legii Włoskiej). No, ale koncepcja książki odnosiła się do innego tematu (sprawa polska w rewolucji haitańskiej): i potwierdza, że sprawa polska była jednak ważna w kręgach czarnych powstańców !!!

W ostatnim rozdziale autor rozwodzi się trochę za bardzo na płaszczyźnie idei filozoficznych i trochę mi to zaburzyło całość, ale książka dobra.

Jest też jeden błąd: autor twierdzi, że generał Jabłonowski zmarł 29 września 1802 roku w Jeremie (za Pachońskim), ale ja uważam, że jego zgon na żółtą febrę nastąpił o miesiąc wcześniej (zanim Legia Naddunajska przybyła na wyspę), czyli 29 sierpnia.

Poza tym zabrakło dwóch kartek na końcu książki:
INDEX-u nazwisk oraz uporządkowanej bibliografii i map.

Gdyby nasi wspaniali rysownicy (np. Panowie Jarosław Wróbel lub Marek Szyszko) namalowali okładkę z walk 113e demi-brigade, niewątpliwie książka byłaby wydana w serii ''Historyczne Bitwy'' Bellony, więc i odbiór wśród czytelników byłby większy !

Bardzo dobra pozycja - jeden z moich faworytów do Złotej Pszczoły 2024.
Goldville :-)

PostNapisane: 14 lut 2025, o 08:11 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Muzeum Wojsk Lądowych w Bydgoszczy ogłosiło, że trwają prace nad książką poświęconą kampanii w estuarium Skaldy w 1809 roku. Autorem jest Tomasz Giers. Premiera w drugiej połowie 2025 roku.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 783 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]