Oudinot napisał(a):
Kampie, coś mi się jednak wydaje, że Eques ma rację: wszystkie źródła (w tym np. Encyklopedia Britannica) zdają się wskazywać właśnie na Fontaine'a. Tu, choćby, indeks korespondencji Cesarza:
http://books.google.pl/books?id=DAZCAAA ... 22&f=falsePrawdę mówiąc, po odpowiedzi Equesa też nabrałem wątpliwości...
Ale moje źródło (Polaczek - "Sztuka i polityka w Księstwie Warszawskim") stwierdza:
"...konkretne projekty tworzyli przede wszystkim Pierre-Francois Fontaine i Charles Percier. Ostatni z wymienionych zyskał oficjalny tytuł "pierwszego architekta Cesarza" (Premier architecte de l'Empereur)."Mógłbym się przy tym stwierdzeniu upierać, ale jeżeli .... np. w drukarni zamieniono kolejność nazwisk? Tym bardziej, że autor powyższego opracowania jako źródło swojej informacji podaje: M.L.Bivet,
Pierre Fontaine oraz dzienniki tegoż architekta.
Wydaje mi się, że najrozsądniej będzie unieważnić to pytanie i podać nowe.
Przepraszam za zamieszanie.
Nowe pytanie:„Moskwa została wzięta. To niezrozumiałe. Proszą nie zapominać o swojej decyzji: w żadnym wypadku nie zawierać pokoju, a wtedy pozostanie ci jeszcze nadzieja na przywrócenie honoru”.Autorem tego listu nie był żaden polityk ani wojskowy lecz kobieta.
Proszą podać, kto był autorem tego listu?