Teraz jest 29 sty 2026, o 17:09

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 sie 2025, o 02:28 
Roi de Hollande et grand-duc de Luxembourg
Roi de Hollande et grand-duc de Luxembourg

Na stronie Muzeum Regionalnego w Kozienicach pojawiła się relacja z wystawy, którą wynalazł Zenobi,
a o której skromnie nie wspomniał nam Ireneusz, nasz kolega z forum.
Artykuł zaczyna się takim wstępem:

26 czerwca w kozienickim muzeum odbył się wernisaż wystawy „Wojsko w skali. Figurki z kolekcji Ireneusza Piecyka".
Ekspozycja obejmuje około 300 okazów, przedstawiających wiernie odwzorowanych żołnierzy, rycerzy i wojowników różnych epok,
ze szczególnym naciskiem na okres wojen napoleońskich. Uzupełniają ją plakaty, przedstawiające umundurowanie różnych polskich
formacji z XIX wieku oraz pocztówki o pokrewnej tematyce.

Szereg bardzo interesujących i profesjonalnych zdjęć daje pogląd o wystawie, wyglądzie gablot, plakatów etc.
Dlatego nie zamieszczam żadnych zdjęć, a raczej zachęcam do skorzystanie z linku poniżej.

https://www.muzeum-kozienice.pl/aktualnosci/xxxwojsko-w-skali-figurki-z-kolekcji-ireneusza-piecykaxxx-x-26-czerwca-2025-x-relacja,137.html

Oczywiście Ireneuszowi należą się gratulacje wobec takiego sukcesu jakim jest jego wystawa.
Już tylko relacja fotograficzna robi wrażenie – gratuluję , chapeau bas !
Wśród bywalców naszego forum mamy już kilku autorów książek, artystę grafika, zawodowych historyków,
ale to pierwszy poważny kolekcjoner (w każdym razie nam znany).

Następstwem tego jest pojawienie się szeregu pytań, bo nie znaliśmy Ireneusza dotąd w tej roli.
A właściwie to nie wiadomo jakiej roli, bo nie wiemy czy jest kolekcjonerem, czy też wykonawcą eksponatów.

Dlatego wspólnie z Zenobim uznaliśmy, że takiej okazji nie można zmarnować i trzeba przeprowadzić wywiad z Ireneuszem.
Skontaktowałem się z nim i wyraził zgodę.
Zacznę od kilku wstępnych pytań, a potem każdy będzie mógł postawić swoje.
Forum jest otwarte dla wszystkich, a czas nas nie ogranicza.

Podstawowe pytania dotyczą powstania kolekcji, jej początków i charakteru.
Od czego zaczęła się kolekcja ?
Ze zdjęć mam wrażenie, że to figurki co najmniej 54 mm, jeżeli nie 70 mm. Czy to się zgadza ?
Wiemy, że większość dotyczy epoki napoleońskiej, ale jaki zakres tematyki kolekcji ?
Kto jest wykonawcą eksponatów, jakie materiały użyto ?

To tyle na razie.
Serdecznie pozdrawiam i zachęcam do dyskusji.

T.

PostNapisane: 18 sie 2025, o 12:05 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Serdecznie dziękuję za zainteresowanie moją skromną kolekcją. Ale ad rem
Zainteresowanie żołnierzykami zaczęło się oczywiście od dzieciństwa, kiedy to dostałem od rodziców pierwszego konnego ułana Księstwa Warszawskiego. Pierwsze żołnierzyki tzw. kioskowce służyły do zabawy. Wielu z nich poległo i zaginęło w pomroce dziejów, ale kilkadziesiąt przetrwało i służyło do zabawy moim dzieciom. Kiedy one z tego wyrosły, postanowiłem je odnowić, zmyłem farbę starą i pomalowałem zgodnie z prawdą historyczną.

Druga grupa to figurki kolekcjonerskie kupowane w częściach i składane i malowane przeze mnie. Np. firmy Verlinden, M model, S model, Hofi, Cifi itd. Wykonane z żywicy syntetycznej. Każda z nich składa się z kilku - kilkudziesięciu części.

Skale różne, 54 mm, 75 mm, 90 mm, 120 mm, a nawet 200 mm.

Do tego figurki wykonane od podstaw przeze mnie z plasteliny, modeliny lub dwuskładnikowej masy modelarskiej.

Obejmują one okres od starożytności do I wojny światowej. Oczywiście większość to epoka napoleońska.

Załączam link do filmu, który jest relacją z wystawy
https://www.youtube.com/watch?v=qA8i3ApujWI
Oczywiście chętnie odpowiem na inne pytania, jeśli się pojawią

PostNapisane: 22 sie 2025, o 13:24 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

A oto relacja fotograficzna z wystawy w Kozienicach na stronie wydawnictwa Napoleon V

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0221HCotW5cqCAngcnueks9pBRCpMQEcJW6RnqTARoziNCSQSdHhfsxyc6r7fkqqacl&id=100028388815814

PostNapisane: 22 sie 2025, o 13:30 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

"Produkcja żołnierzyków" w filmie sprzed roku TVP 3 Szczecin

https://www.facebook.com/share/v/SXJad5UAA1pzyhUi/

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]