Teraz jest 28 mar 2026, o 23:09

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 paź 2010, o 17:39 
...a ja dziękuję i za te fotografie co są - jak widzę l'Arc de Carrousel oblegany przez turystów i przez gołębie.
Pozdrowienia

PostNapisane: 23 maja 2011, o 21:17 
Tambour
Tambour

Też chciałbym pojechać ! Mam już plan :
- Kościół Inwalidów
- Cmentarze
- Łuk Triumfalny
- Muzea
O pomoc napiszę kiedy indziej jak będę tam jechał i przy okazji jak ktoś ma pieniądze, czas itp. itd. może popłynie sobie na Korsykę do Ajaccio :)

PostNapisane: 23 maja 2011, o 21:33 
Napoleon8898 napisał(a):
O pomoc napiszę kiedy indziej jak będę tam jechał i przy okazji jak ktoś ma pieniądze, czas itp. itd. może popłynie sobie na Korsykę do Ajaccio

A to wcale nie jest kosztowna "...impreza..." ponieważ z Marsylii i z Tulonu (ale rzadziej) na tą wyspę pływają "...wodne autobusy..." czyli statki a la prom i są względnie tanie. W hotelu "Kalliste" - mieści się w starym domiszczu z czasów Napoleona przy ulicy - jak to w Ajaccio - Cours Napoleon Nr.51 można znaleźć pokój owszem za 150 euro, ale i za 35 (woda do mycia ze zbiornika na dziedzińcu, tak było dwa lata temu), ale są i tańsze.
Życzę miłych wrażeń.

PostNapisane: 16 sie 2011, o 16:59 
Soldat
Soldat

Byłem tydzień i "jestem z siebie zadowolony". Natomiast nie wiem dlaczego nikt nie wspomniał ani słowem o Malmaison, co ja niechybnie czynię. 20min. drogi autobusem ze stacji przy nowym łuku i już możemy podziwiać masę pamiątek po Cesarzu i chyba bardziej Pani Cesarzowej. No i oczywiście oryginał Davida ze słynnym przekraczaniem Alp. co ciekawe wnętrza w dużej mierze oryginalne (wystrój często odkupiony i ustawiony w pierwotnym miejscu), no i mało zwiedzających, bo to już trzeba chcieć dojechać. Poza tym standard, czyli Grób, Muzeum Armii (łza się w oku zakręciła przy szarym płaszczu i dywanie spod Lipska), Luwr (przy obrazie Koronacji tak z 40min :) ), cmentarz (trochę kłopotów z odszukaniem Neya i innych, potem już z górki) i spacery po starszej części Paryża. Piękne miasto... Tak sobie myślę że jeszcze się zahaczy.
Za wskazówki wszelkie powyższe serdecznie dziękuję! przydały się, a jakże.

PostNapisane: 16 sie 2011, o 19:03 
Malmaison - przepraszam, że piszę tak szczerze, ale bardzo często jestem w Paryżu - to miejsce szczególne. Lubię w porze wczesnojesiennej - koniec września, gdy jest już zdecydowanie mniej turystów - pojechać tam na pół dnia, chodzić po alejkach nie tylko tych wyznaczonych, ale i przemknąć sie do części "...dzikiej..." gdzie do tej pory w stawach żyją karpie w rozmiarze XXXLLL, wiecznie głodne, ale o tej samej lustrzanej łusce co w czasach Cesarzowej Józefiny i Cesarzowej Eugenii (bo to właśnie Jej zawdzięczamy większość odrestaurowanego Malmaison) która tam przyjeżdżała łowić te "...rybki...". Pod cedrem - tym Józefiny - już można znaleźć jakąś "...szyszeczkę..." która spadając spokojnie nabije guza na głowie. I ostatnie glicynie...po prostu mam chwilami wrażenie, że gdzieś za jakimś drzewem spotkam może nie samego "...l'Empereur..." ale przynajmniej Duroca albo któregoś z marszałków. A może (czy miał Pan szczęście trafic w Malmaison na wystawę strojów z epoki - przepiękne kreacje) zaszeleści suknia "...l'Imperatrice...".
Takie jest moje Malmaison - może przekornie, nie stół z Marszałkami, nie złota zastawa na stole, ale ów park, drzewa i jesienna cisza. Jak może w banalnej ale pięknej piosence z musicalu S.Lama "Napoleon" "...Malmaison - ma maison...ta maison, Josephine..."
...i kilka fotografii. Sypialnia Cesarza i złoty serwis

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 11 sty 2026, o 00:42 
Soldat
Soldat

Witam wszystkich serdecznie !

Jako, że niedługo wybieram się do Paryża, po raz pierwszy, przygotowuję listę miejsc do zobaczenia - w szczególności związaną z samym Napoleonem. Oczywiście przejrzałem cały wątek, przeczytałem kilka książek, w tym Napoleon's Paris Davida Buttery. "Klasyki" jak Łuki triumfalne, Pałac Inwalidów, cmentarz Pere-Lachaise itp. są mi oczywiście znane, ale szukam pomniejszych miejsc które mogłyby być związane z Cesarzem, jak np. kawiarnia Le Procope, w której prawdopodobnie? bywał.

Jeżeli komuś coś ciekawego przychodzi na myśl to proszę o informację - interesują mnie miejsca bezpośrednio w Paryżu.

PostNapisane: 6 mar 2026, o 16:02 
Caporal
Caporal

Skoro znasz już klasyki, koniecznie dorzuć do listy kościół Saint-Roch (z widocznymi śladami kul po stłumieniu rojalistów), mniejszy Łuk Triumfalny na Place du Carrousel przy Luwrze oraz Muzeum Carnavalet, gdzie znajdziesz mniej znane pamiątki po Cesarzu. Le Procope jest mocno turystyczne, ale na kawę w historycznym klimacie warto zajrzeć.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]