Odpowiedź: WPKCytuj:
Przyznam się, że kiedy pisałem o Somosierze, najbardziej liczyłem na Twoje, WPK, uwagi.
Trochę nie rozumiem dlaczego najbardziej oczkiwaleś na moje uwagi :huh: , ale jesli tak to moje milczenie w tej sprawie okazuje się niestosowne. Wszystkie twoje posty czytałem z dużym zainteresowaniem. Początkowo, gdy dawnymi czasy, rozpocząłeś ten temat na forum moim pierwszym wrażeniem było, że ktoś "dziwaczy" a co gorsze może będzie próbował "podważać". Dzisiaj jestem jak najdelej od tych pierwszych impresji. Uważam, że wykonałeś wspaniałą pracę pokazując możliwe warianty szarży i warianty obrony opierając sie na niemal wszytkich dostępnych źródłach. Ciągle, dla pełnego obrazu, brakuje nam jednak źródeł hiszopańskich, chociaż nie mam pojecia jak wiele ich jest i na jakim poziomie. Jedyne uwagi krytyczne jakie mógłbym mieć to zbyt duża uwaga jaką przypisujesz pamietnikom Chłopickiego, spisanych późno i przez jego syna. Ale to drobiazg. Uważam, że soją wiedzę powinieneś wykorzystać do napisania jednego artykułu na temat szarży. Jeśli wolno mi coś zasugerować to proponowałbym krótkie opisanie wersji "kanonicznej" czyli takiej jak podaje Bielecki oraz poszerzoną dyskusję na temet innych możliwych wariantów. Możliwych ze względu na istniejące wspomnienia oraz np. sytuację topograficzną pozycji pod Somosierrą. Oczywiście jeżeli będziesz sobie życzył służę wszelką możliwą pomocą, chociaż nie wiem czy jestem w stanie wnieść coś nowego do Twoich przemyśleń.
pozdrawiam
WPK