Teraz jest 31 sty 2026, o 19:24

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 356 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 36  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 gru 2010, o 10:44 
Chevalier
Chevalier

A ja poczytuję przy śniadaniu Józefa Hena "Mój przyjaciel Król".
Swego czasu, miałem wrażenie, hit wydawniczy... Całkiem ciekawa rzecz, pisana dobrze, zgrabnie, przyjemnie, ma posmak autentycznych wspomnień (nieco chaotyczne wywody fikcyjnego autora-narratora), ale brak mi w tym soczystości, pasji...
Niemniej zaczyna się zacnie.

PostNapisane: 15 gru 2010, o 22:43 
Chef de bataillon
Chef de bataillon

Ślęcząc nad moimi wypocinami na temat zagonu 7. brygady jazdy na Malin w pierwszych godzinach trwania operacji kijowskiej, słuchając sączącego się w tle Chopina; Nokturn f-moll op.55 nr 1, dywaguję sam ze sobą z kawą czarną; byle zachować jak najwięcej w swej pamięci ot tych walecznych co tam legli. Czasem tylko spoglądam kątem oka na portret Marszałka, któremu kłaniam się co rano. -A właśnie! zastrugałem ołówek, kolejny, stępiony, ten akurat był niczyi -leżał na przystanku pogruchotany obdarty z "szynela". Ale pisze mój to wiarus z średniej miękkości grafitem.
Myślę że na długie grudniowe wieczory szczerze polecę Wam, koledzy; Wiersze wybrane, Szymborskiej Wisławy.

Kłaniam Się
Marcin

PostNapisane: 16 gru 2010, o 00:05 
Sergent-Major
Sergent-Major

Ostatni wpis, to coś jak wiersz...

PostNapisane: 16 gru 2010, o 05:16 
Roi de Lituanie et Duc de Valmy
Roi de Lituanie et Duc de Valmy

Anrep napisał(a):
Ostatni wpis, to coś jak wiersz...

Nawet odpaliłem sobie Chopina i wyciągnąłem wiekowy egzemplarzyk Szymborskiej. Ale nie zadziałało:)
Natomiast ze spokojnym sumieniem mogę polecić wspomnianą przeze mnie wcześniej pracę pana Motyki. Wszelkie uwagi o braku rzetelności, polskich rezunach, wrzodzie na dupie czy banderowskiej piątej kolumnie są po prostu nieuzasadnione (używam tego eufemizmu bo zapewne nie wolno mi napisać, że są z dupy wzięte).

PostNapisane: 16 gru 2010, o 22:02 
...a ja dla odmiany pochylam się nie nad książką, ale nad najnowszym numerem "Mówią Wieki Wydanie Specjalne" poświęconym kuchni XIX-wiecznej gdzie między innymi na stronach 20 - 25 mamy następujący artykuł "Menu roku 1812 czyli krew, proch i konie".
Oto cytat - zapis z korespondencji Francuzów "...zjedliśmy w pięciu trzy duże koty - były doskonałe..."
...o koninie jest również - ale to :evil: jak i cały odwrót spod Moskwy.

PostNapisane: 22 gru 2010, o 19:24 
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire

Zmęczyłem Zapomniane Powstanie.P.Gulisano.
Książeczkę czyta się jak rozdział z ,,Żywotów Świętych''.Jeżeli ktoś oczekuje opisów kampanii,bitew,ruchów wojsk itp.to się zawiedzie.
Natomiast dowie się m.in.,że Napoleon był jakobinem,pokonał Austriaków pod Eckmuhl,a Trafalgar był potyczką.

PostNapisane: 22 gru 2010, o 20:22 
...poczatek był zachęcający - acz z pewnym już "...ale..." o tej obronie wiary, gdyż mogło sugerować iż nawet w Księswteie Warszawskim po wkroczeniu Francuzów zamknięto kościoły i wprowadzono kalendarz republikański (ta "...zmora..."z wykładów historii - jeszcze). Treść dalszą trochę sugerowac mogło miejsce wydania - i cieszę się, iż się nie zawiodłam.
Żal tylko, iż tak się w historii grzebie...
...ja - via "Gallica" właśnie dostałam teksty poświęcone bitwie pod Iławą Pruską (tzw. "...collection de Larrey..." syn zbierał dokumenty po Ojcu Janie Dominiku) i jak na razie wędruję między Hoff a rzeczoną Iławą. Doskonałe mapy - i dużo ciekawych przyczynków medycznych (czekam na zasadnicze teksty o samej bitwie).
Pozdrowienia

PostNapisane: 22 gru 2010, o 20:41 

Kupując ,,Zapomniane....''nie spodziewałem się tam peanów na cześć Napoleona.Po cichu liczyłem na coś lżejszego, a'la ,,Bitwa''Rambauda.
A swoją drogą ,,Żywoty Świętych" to bardzo dobra lektura.

PostNapisane: 30 gru 2010, o 23:20 
Chef de bataillon
Chef de bataillon

Studiuję obecnie opracowanie Tadeusza Kutrzeby, Bitwa nad Niemnem (wrzesień-październik 1920), Warszawa 1926, tegoż samego autora: Walka o Grodno i Lidę. Szkic historyczno-operacyjny z walk 2 Armii w 1920 r., "Bellona" 1920, z. 11, oraz mjr Sadowskiego Jagmina, Bój 3 dyw. Leg. pod Brzostowicami (20 IX-25 IX 1920 r.), "Bellona", marzec 1921, [cz. I] z. 3, s. 185-200; tegoż, cz. II, kwiecień 1921, z. 4, s. 289-305.
Duże możliwości dają również studia dokumentów operacyjnych, do bitwy niemeńskiej, opracowane przez zespół pod kierownictwem płk. rez. dr Marka Tarczyńskiego, a wydane w dwóch tomach.

Swoją drogą, kierunek frontu zrazu nie po drodze lecz po lekturze Wyprawy Kijowskiej 1920 roku Kutrzeby, zacząłem drążyć temat m.in. miasta Lwowa. Wiem że na tamtejszym cmentarzu polskim, spoczywają zwłoki szwoleżera, uczestnika szarży pod Somosierrą. Pomnik iście pięknie przyozdobiony -czakiem- które to dłutem zostało wyrzeźbione w "skale".

PostNapisane: 31 gru 2010, o 14:00 

Przyniosłem z pracy biografię Adolfa Gallanda.Tolivera i Constabla.Spróbuję przynajmniej zacząć.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 356 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]