Teraz jest 1 lut 2026, o 22:35

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 783 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 79  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 lip 2011, o 09:21 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Zapraszam do zapoznania się z recenzjami wydanych ostatnio przez naszą oficynę książek.

Odbudowa kawalerii liniowej Wielkiej Armii po klęsce 1812 roku
http://www.historia.org.pl/index.php/recenzje/recenzje/xix-w-do-i-wojny-wiatowej/2398-qodbudowa-kawalerii-liniowej-wielkiej-armii-po-klsce-1812-rokuq-m-baranowski-recenzja.html

Manewr na Pułtusk
http://www.historia.org.pl/index.php/recenzje/recenzje/xix-w-do-i-wojny-wiatowej/2380-qmanewr-na-putuskq-g-lechartier-recenzja.html

PostNapisane: 9 sie 2011, o 09:24 
Vice-roi d'Italie
Vice-roi d'Italie

Zajęci tematyką typowo militarną nie zauważyliśmy, że na rynku pojawiła się arcyważna praca na temat polityki gospodarczej i finansowej Księstwa Warszawskiego. Wyrazy uznania dla autora! To naprawdę WIELKA rzecz :o

https://wydawnictwo.uni.lodz.pl/index.php#/book:show,4229,polityka_gospodarcza_i_finansowa_ksi%C4%99stwa_warszawskiego_w_latach_1807-1812

Załącznik:
R.Kowalczyk.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 9 sie 2011, o 17:34 
Roi de Lituanie et Duc de Valmy

"Arcyważna (...) wielka rzecz"
Albo to mnie rozpieściły ostatnie lata, albo kwantyfikatory nam karleją.
Bierzesz na siebie Apaczu ogromną odpowiedzialność, w ten sposób polecając tę pracę.

PostNapisane: 10 sie 2011, o 08:29 
Vice-roi d'Italie
Vice-roi d'Italie

Cytuj:
Albo to mnie rozpieściły ostatnie lata, albo kwantyfikatory nam karleją.
Bierzesz na siebie Apaczu ogromną odpowiedzialność, w ten sposób polecając tę pracę.

Stary tradycyjnie ściąga mnie za nogi na ziemię :lol: I dobrze, choć w tym przypadku akurat będę bronił swej entuzjastycznej opinii. Nie jestem tu żadnym specjalistą (ani tym bardziej pasjonatem ;) , ale wydaje mi się, że historia gospodarcza to nie tak "wdzięczny" temat jak dzieje militarne, polityczne czy kulturowe. A jeśli chodzi o czasy Księstwa Warszawskiego, to nasza wiedza na temat jego gospodarki, handlu i finansów jeszcze niedawno ograniczała się głównie do opinii (nieraz krzywdzących) Skarbka które powtarzano "załatwiając" ten temat. Pewien "wyłom" zrobiła tu już moim zdaniem Barbara Grochulska, ale brak było kompleksowego opracowania zagadnienia w oparciu o archiwalia. Polecam publikowany na stronach wydawnictwa wstęp w którym autor podaje źródła użyte w swej pracy. Już samo ich rozpoznanie zrobiło na mnie wrażenie. I to właśnie dlatego twierdzę, ze ta praca to "wielka rzecz" i "arcyważna", bo gdyby nie takie badania "u podstaw", to pewnie nadal byśmy byli skazani na powielanie opinii Skarbka.
A to, że nam kwantyfikatory karleją, to już inna sprawa... :?

PostNapisane: 10 sie 2011, o 08:49 

apacz napisał(a):
Stary tradycyjnie ściąga mnie za nogi na ziemię

Ależ nie. Właśnie ze względu na dziewiczość tematu (no, może konsystorską dziewiczość ;)) z dużą radością przyjąłem tę pracę.
Ale...
Wstęp ociupinkę zniechęcający (działania państwa jako wyłącznego regulatora mechanizmów gospodarczych, co zresztą nie dziwi, skoro praca "w ogromnej części" oparta została na archiwalnych dokumentach administracji rządowej); niewiele mówiący spis treści i infantylna recenzja wydawnicza (OK, fragment recenzji). Nie udało mi się przytulić i pogłaskać książki w księgarni.
Zastanawiałem się więc trochę nad zakupem.
Szalę przeważył Twój wpis, ale jeżeli się rozczaruję, to już wiem kto zapłaci za następne piwo :)
Pzdr
Stary

PostNapisane: 10 sie 2011, o 09:11 
Comte de Lobau et Maréchal d'Empire

Mam podobny problem. Jeśli książka jest sumiennie opracowana, to po prostu trzeba ją mieć, niezależnie od tego jak "pasjonująca" jest tematyka. Z drugiej strony wypada szczerze przyznać, że "Katastrofa Wielkiej Armii..." pióra p. Kowalczyka jest słabą pracą. :roll: Ośrodek łódzki słynie z badań nad gospodarką. Przypuszczam, że taka tematyka jest autorowi bliższa. Jeśli tak, to będziemy mieli z czego się cieszyć.

PostNapisane: 21 sie 2011, o 13:51 

Oddam ją za darmo.
No może niezupełnie za darmo. Poproszę obdarowanego, żeby się na mnie nie wściekał za taki prezent.

PostNapisane: 21 sie 2011, o 14:52 
Vice-roi d'Italie
Vice-roi d'Italie

Cytuj:
Oddam ją za darmo.
No może niezupełnie za darmo. Poproszę obdarowanego, żeby się na mnie nie wściekał za taki prezent.

Znaczy, że wiszę Ci piwo? :?

PostNapisane: 21 sie 2011, o 14:54 

Stary napisał(a):
Oddam ją za darmo.

:lol: Aha, a którą pozycję masz na myśli - (nomen omen) "Katastrofę...", czy nowość? Pytam, bo jutro tę nową pracę miałem zamówić.

PostNapisane: 21 sie 2011, o 16:40 

lobau napisał(a):
Stary napisał(a):
Oddam ją za darmo.

:lol: Aha, a którą pozycję masz na myśli - (nomen omen) "Katastrofę...", czy nowość? Pytam, bo jutro tę nową pracę miałem zamówić.

Pracę Pana Kowalczyka.
Po ostatniej wymianie postów boję się napisać cokolwiek więcej. Pozostańmy zatem przy tym, że książkę nabyłem, a teraz chciałem się jej pozbyć. Oddałbym Ci ją chętnie ale już trafił się desperat.
apacz napisał(a):
Znaczy, że wiszę Ci piwo?

Po długim zastanowieniu chyba jednak nie. Mimo wszystko to To było ciekawe doświadczenie.
Ale na wszelki wypadek pamiętaj, że wiekowy już jestem i kolejnej takiej niespodzianki mogę nie przeżyć :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 783 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 79  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]