Teraz jest 31 sty 2026, o 18:03

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1096 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 110  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 paź 2011, o 18:12 
Santa napisał(a):
. Nieco rozjaśnienia pojawia się przy okazji niejakiego Chouarda, który dowodząc brygadą karabinierów "wounded twice by Biscayan shot and shot and wounded in the arm" pod Możajskiem. I jakie macie wnioski z tego zdania?

...pod Możajskiem Monsieur Larreyoperował - niestety amputacja kończyny - rannego właśnie "...siekańcem..." a raczej okrągłą kulą w drewnianej (resztki wyjął z rany) obudowie, więc ów cytat mnie nie dziwi, bo i On stwierził iż kula była dużego kalibru. Chwilowo nie mogę "...dobrać się..." do "Clinique chirurgicale..." autorstwa Larrey'a, gdzie opisuje w rozdziale "...urazy kończyn..." to wszystko na co pod rzeczonym Mozajskiem trafił, ale jak tylko mój komputer stacjonarny będzie podłączony sprawdzę i przetłumaczę.
J. D. Larrey uzywa w odniesieniu do tych dużych nietypowych kul okreslenia "...biscayen...", a z bronią tak wschodnią (w Egipcie i Palestynie) jak i marynarską, czy nawet korsarską (podczas rejsu na okręcie "Vigilantia") stykał sie wielokrotnie.
Pozdrowienia.
PS.
Mojego "...biscayena..." nie ważyłam, ale w muzeum na Val-de-Grace jest takich kul kilkadziesiąt (pamiątka po Gros Caillou po 1815 roku szpital dla "...półżołdowców..." i niedobitków z Gwardii) i wszystkie ważą ponad 50 gramów, najcięższy bodajże 140 lub 150 gramów.

PostNapisane: 9 paź 2011, o 12:08 
Roi de Westphalie et duc de Frioul

Santa, a jeżeli używano także uzbrojenia nieregulaminowego?

Ostatnie słowa... :(

PostNapisane: 9 paź 2011, o 16:12 
Mon Marechal
Ma Pan pełną rację. Z punktu widzenia działań chirurgicznych w czasie wojny w 1809 roku w Austrii najwięcej niemiłych, a bolesnych "...niespodzianek..." przynosił kontakt z oddziałami lekkiej piechoty i wszelakimi "...landwerhropodobnymi.." gdzie owszem była broń regulaminowa, ale zawsze znalazło się coś ekstra.
Chyba "...wypaproszę i naszpikuję..." mojego informatyka jak mi nie uruchomi jutro stacjonarnego komputera gdzie na dysku "...siedzi..." odnośne źródło czyli "Clinique chirurgicale..." J. D. Larrey'a

PostNapisane: 10 paź 2011, o 19:41 
Colonel
Colonel

Duroc, oczywiście, że może być tak, jak mówisz. Tylko nie pasuje mi do tego jedna kwestia. Na 18 przypadków tego rodzaju ran (a na razie przejechałem tylko litery "C" i "D" oraz częściowo "B") znalazłem tylko 6 przypadków, kiedy tego rodzaju rany nie zostały poniesione w wielkich bitwach. Pozostałe dwanaście to: Austerlitz (1), Iława Pruska (2), Lidzbark Warmiński(1), Frydland (1), Wagram (2), Możajsk (3), Lipsk (1) i Waterloo (1). Tak więc dwie trzecie tych ran, było odniesionych w wielkich bitwach, gdzie przeciwko kirasjerom nie występowali goście z garłaczami. Chyba, ze masz na myśli jakiś inny rodzaj nieregulaminowego uzbrojenia.

Bo chciałbym dodać, ze nie jestem człowiekiem wierzącym, ze wszystko w armii odbywa się na bazie regulaminu. Nie wierzę również w to, że jak wydano rozkaz uzbrojenia się w daną broń, to tak się działo. Ale wydaje mi się, że rzadko kiedy w otwartych bitwach wojen napoleońskich brali udział żołnierze uzbrojeni w samopały za pomocą, których walili do kirasjerów. Mam nadzieję, że nie to sugerujesz ;).

Tak naprawdę należałoby przejrzeć cały ten słownik z uwzględnieniem takich kwestii jak:
- bitwa w której brał udział dany oficer,
- w jakim był stopniu i w jakiej jednostce,
- z kim walczył/mógł walczyć dany oddział,
- jak byli regulaminowo uzbrojeni dani żołnierze i czy była szansa na odstępstwo od tej reguły (źródła, wspomnienia itp),
- czy dana jednostka uderzała na działa, lub była przez nie ostrzeliwana.

To tak z grubsza. Jest natomiast inna ciekawostka, która mogła oznaczać, iż chodzi faktycznie o nieregulaminowe uzbrojenie. Otóż mamy tu przykład Louisa Jeana Desaix'a Veygoux (tak tak siostrzeniec słynnego generała), który zanim dostał się do kirasjerów był ppor. w 10 pplek i otrzymał biskajana w... żołądek pod Lidzbarkiem Warmińskim. I cóż wy na to? Czy Pani doktor dotarła już może do swojego komputera? Jeśli nie, to proszę i tak być cierpliwym dla informatyka, to wszak zapracowani ludzie, zajmujący się poważnymi, życiowymi sprawami. Nie to co my ;).

Aha no i jeszcze jedno. Ważne jest, czy dany oficer był w tym momencie już w kirasjerach, czy jeszcze w innej jednostce, jak wspomniany siostrzeniec....

PostNapisane: 10 paź 2011, o 23:06 
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire

Santa napisał(a):
To tak z grubsza. Jest natomiast inna ciekawostka, która mogła oznaczać, iż chodzi faktycznie o nieregulaminowe uzbrojenie. Otóż mamy tu przykład Louisa Jeana Desaix'a Veygoux (tak tak siostrzeniec słynnego generała), który zanim dostał się do kirasjerów był ppor. w 10 pplek i otrzymał biskajana w... żołądek pod Lidzbarkiem Warmińskim. I cóż wy na to?

Ano to,że oberwał biskajenem wystrzelonym z działa tak jak inni ranni np.pod Wagram.
Możliwe,że poszkodowani siekańcami z broni ręcznej w 1809r.brali udział w niewielkich potyczkach z Landwehrą lub w Tyrolu.Co oznacza,że w kirasjerach raczej nie służyli.

PostNapisane: 10 paź 2011, o 23:51 
Roi des Espagnes et des Indes

Mam pytanie z innej beczki.
Ostatnio odwiedziłem nasze stare forum na Gery w poszukiwaniu informacji na temat napisów na Łuku Triumfalnym. Interesował mnie kontekst w jakim znajdowałaby się Somosierra i ... nie znalazłem. Jest Burgos, Espinosa i Tudela, ale Somosierry nie widzę. Czyżby w ogóle nie było?

PostNapisane: 11 paź 2011, o 01:14 
Chevalier
Chevalier

Mam obfotgrafowany Łuk z każdej strony i Somosierry faktycznie nie ma. Pozdrawiam

PostNapisane: 11 paź 2011, o 02:45 
Colonel
Colonel

Obaj wspomniani oficerowie, którzy dostali kulki pod Wagram służyli wtedy w kirasjerach. Jeden w 3 drugi w 6 pułku. Podane daty przeniesienia do oddziału i zadania rany odpowiadają tutaj na pytanie. Ale dzięki za sugestię Grenadierze. ;)

No tak, Dessaix mógł dostać kulkę z kartacza w żołądek. Jego pułk atakował dywizję Kamieńskiego, tam były same regularne jednostki. I był ostrzeliwany przez artylerię, wtedy mógł przyjąć kulkę.

PostNapisane: 11 paź 2011, o 10:39 

Cytuj:
Mam nadzieję, że nie to sugerujesz

Nie dosłownie, ale pośrednio ;)

Dlaczego uważasz, że na kogoś uzbrojonego w garłacz lub inną broń nieregulaminową można było natknąć się tylko uganiając się za jakimiś partyzantami po górach - dolinach?
Dlaczego wykluczasz, że sporadycznie mogli używać jej regularni? W wielkich bitwach również.

Moim zdaniem mała liczba ujawnionych przez Ciebie ran tego rodzaju w wielkich bataliach świadczy właśnie o sporadycznym wykorzystaniu broni nieregulaminowej przez oddziały regularne.
Armia to przecież żywy organizm: wojnę zaczynano zwykle z bronią wg regulaminów, całych mundurach, wyszykowanych butach... a kończono... ;)
Przecież zdarzały się przypadki uszkodzenia broni, w warunkach bojowych lub niebojowych, jej zagubienia (porzucenia), takiej lub innej utraty, samorzutnego przezbrajania w zależności od nadarzającego się przypadku itp.
Moim zdaniem uprawnione jest stwierdzenie, że w trakcie danej kampanii do rąk oddziałów regularnych mogła trafiać broń nieregulaminowa. Oczywiście nie chodzi o masowe jej wykorzystanie, tylko np. sytuację, kiedy powiedzmy w 1000-osobowym pułku kilku czy kilkunastu żołnierzy mogło palić do Twoich kirasjerów z luf nie mających wiele wspólnego z regulaminowym wyposażeniem danej armii.

Pozdr

Ostatnie słowa... :(

PostNapisane: 11 paź 2011, o 17:28 

Cytuj:
Mam obfotgrafowany Łuk z każdej strony i Somosierry faktycznie nie ma

Czy to nie dziwne? A jak to interpretować...?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1096 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 110  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]