Duroc, oczywiście, że może być tak, jak mówisz. Tylko nie pasuje mi do tego jedna kwestia. Na 18 przypadków tego rodzaju ran (a na razie przejechałem tylko litery "C" i "D" oraz częściowo "B") znalazłem tylko 6 przypadków, kiedy tego rodzaju rany nie zostały poniesione w wielkich bitwach. Pozostałe dwanaście to: Austerlitz (1), Iława Pruska (2), Lidzbark Warmiński(1), Frydland (1), Wagram (2), Możajsk (3), Lipsk (1) i Waterloo (1). Tak więc dwie trzecie tych ran, było odniesionych w wielkich bitwach, gdzie przeciwko kirasjerom nie występowali goście z garłaczami. Chyba, ze masz na myśli jakiś inny rodzaj nieregulaminowego uzbrojenia.
Bo chciałbym dodać, ze nie jestem człowiekiem wierzącym, ze wszystko w armii odbywa się na bazie regulaminu. Nie wierzę również w to, że jak wydano rozkaz uzbrojenia się w daną broń, to tak się działo. Ale wydaje mi się, że rzadko kiedy w otwartych bitwach wojen napoleońskich brali udział żołnierze uzbrojeni w samopały za pomocą, których walili do kirasjerów. Mam nadzieję, że nie to sugerujesz

.
Tak naprawdę należałoby przejrzeć cały ten słownik z uwzględnieniem takich kwestii jak:
- bitwa w której brał udział dany oficer,
- w jakim był stopniu i w jakiej jednostce,
- z kim walczył/mógł walczyć dany oddział,
- jak byli regulaminowo uzbrojeni dani żołnierze i czy była szansa na odstępstwo od tej reguły (źródła, wspomnienia itp),
- czy dana jednostka uderzała na działa, lub była przez nie ostrzeliwana.
To tak z grubsza. Jest natomiast inna ciekawostka, która mogła oznaczać, iż chodzi faktycznie o nieregulaminowe uzbrojenie. Otóż mamy tu przykład Louisa Jeana Desaix'a Veygoux (tak tak siostrzeniec słynnego generała), który zanim dostał się do kirasjerów był ppor. w 10 pplek i otrzymał biskajana w... żołądek pod Lidzbarkiem Warmińskim. I cóż wy na to? Czy Pani doktor dotarła już może do swojego komputera? Jeśli nie, to proszę i tak być cierpliwym dla informatyka, to wszak zapracowani ludzie, zajmujący się poważnymi, życiowymi sprawami. Nie to co my

.
Aha no i jeszcze jedno. Ważne jest, czy dany oficer był w tym momencie już w kirasjerach, czy jeszcze w innej jednostce, jak wspomniany siostrzeniec....