Teraz jest 1 lut 2026, o 14:09

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 592 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 60  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 lut 2012, o 23:52 
Roi de Lituanie et Duc de Valmy
Roi de Lituanie et Duc de Valmy

To nazywam uproszczeniem:
Cytuj:
Siedziba instytucji mieści się w Warszawie i ogromna większość pracowników pochodzi z Warszawy.

Odległość od płotu do wpół do czwartej nazywa się czasoprzestrzenią.
Ty żądasz wybudowania autostrady z Wrocławia do przepisów Konstytucji.
Wybacz, ale nie będę w tym uczestniczył.

PostNapisane: 26 lut 2012, o 23:53 
Roi de Baviere et de Wurtemberg
Roi de Baviere et de Wurtemberg

Zenobi napisał(a):
Myślę, że nie po to stworzono to Forum, by roztrząsać sprawy, o których można sobie pisać na onecie, interii etc. Tam jest miejsce do jątrzenia.

Jestem dokładnie tego samego zdania !!!

PostNapisane: 27 lut 2012, o 15:35 
Roi de Hollande et grand-duc de Luxembourg

A ja jestem innego zdania.

To prawda , to Forum nie zostało powołane do dyskusji o bieżących tematach politycznych.
Ale ten temat :" Varia osobiste , czyli co komu w duszy gra " właśnie miał byc takim wentylem !
Tak zostało to zostało pomyślane , aby pisać tutaj o tym , co nie do końca bezpośrednio dotyczy naszej ulubionej epoki.
A sprawa tej Hali akurat związek ma , o czym poniżej ...

Czy naprawdę nie mozemy spokojnie , bez inwektyw i kulturalnie rozmawiać o nawet trudnych sprawach ?
Czy po to nalezy odsyłać na onet czy interię , które mają juz swoją zła renomę ?
Czy nie możemy sami dać dobry przykład rzeczowej dyskusji bez emocji , bez bieżących odniesień politycznych?
Tak obiektywnie , patrząc na to tylko , co dobre , dobre dla naszego narodu ...
Sądzę , że na tym polega demokracja : na identyfikowaniu problemów i spokojnym poszukiwaniu rozwiązań

Wpisałem w wyszukiwarkę "hala stulecia" i trafiłem angielskojęzyczny opis.
Po wojnie została nazwana "Halą Ludową " , teraz powrócono do polskiego tłumaczenia z niemieckiego.
Czy słusznie ?
Ktoś przytomny powinien może zastanowic się i pomyśleć:
Hala Stulecia zbudowana z okazji stulecia zwycięstwa pod Lipskiem i proklamacji An Mein Volk wydanej przez króla pruskiego Fryderyka Wilhelma III 17 marca 1813 , właśnie we Wrocławiu.
Z czym nam się kojarzy ta bitwa ?
Ano ze smiercią Ks. Józefa Poniatowskiego i bohaterską postawą polskiego żołnierza , wiernego naszemu sojusznikowi , Napoleonowi.
Do końca ...

No to może Hala księcia Poniatowskiego ?
Nie wchodząc w liczenie sylab , jak ludzie by mówili ?
"Pojedźmy do Hali Poniatowskiego" , tak jak mówią "chodźmy na ulicę Sobieskiego" (a nie króla Sobieskiego).
Co w tym złego ? Już raz nazwę zmieniono , czemu w wolnej Polsce nie można ?

A jak będzie ? Nie wiem.
Można zrobić referendum , może przegłosuje to rada miasta.
Wrocławianie mają swoich przedstawicieli , żeby o takich sprawach decydowali.
Jak nie będą z ich decyzji zadowoleni , to będą wybory i ich z tego rozliczą.
Podobnie jak rozliczą obecnie rządzących z ich obecnych decyzji w sprawie preferencji w budowie autostrad.
To są prawa demokracji ...

Na marginesie dodam , że jak ktoś chce zobaczyć miasto półmilionowe (kiedyś kwitnące) , a teraz umierajace , to zapraszam do Szczecina.
Pozbawione prawie przemysłu zanika , staje się zapleczem ludnościowym Bradenburgii i Berlina.
Wielu wyprowadza się tuż za granicę , ale nie ma takiego socjologa , który próbowałby szukać przyczyny ...

Każde państwo , każdy naród w naszym sąsiedzctwie prowadzi swoją politykę historyczną.
Zmienia się nazwy ulic , budynków , nawet nazwiska , wprowadza nowe święta (jak rocznica wypędzenia Polaków z Kremla).
Widzimy to na Litwie , w Rosji , byłem na Ukrainie i sporo mogę opowiadać.
Mam książkę białoruską , która powołuje się na takich znanych Białorusinów jak Radziwiłł i Mickiewicz ...
Trwa dyskusja , czy Chopin był Francuzem , Kopernik - Niemcem ...

Pytanie jest : dlaczego ? po co to inni robią ?
Ostrożnie powiem : bo świadomość historyczna jest ważna , bo rzutuje na dzisiejszą kondycję psychiczną narodu.
Tę kondycję teraz i tutaj.
Bo historia jest ważna i ważne jest to , żebysmy byli dumni z naszej przeszłości .
To tak w skrócie.
I po to powołaliśmy to Forum ... jak sądzę ...

Dlatego bliższy mi jest Ksiazę Pepi niż proklamacja króla Fryderyka.

Pozdrawiam
T.

PostNapisane: 27 lut 2012, o 17:22 
Duc de Castiglione

Przyznam szczerze, że to jeden z niewielu rozsądnych głosów w tej dyskusji... choć się z nim nie zgadzam.
Zgoda, możemy dyskutować o Hali Stulecia, ale dlaczego dyskusja musi od razu przenieść się na autostrady, janosikowe i temu podobne? Tu rzeczywiście onet i interia nadają się jak znalazł.
Towarzyszu miły... Gdyby ten pomnik nazywano dziś oficjalnie Jahrhunderthalle lub co gorsza Adolfhitlerhalle, to w pełni bym się z Tobą zgodził. Natomiast Hala Stulecia, to nazwa polska. Jak kto chce, to niech nawet uważa, że to hala stulecia śmierci księcia Poniatowskiego. Ale jakie związki miał książę z Wrocławiem?
Niech go uczczą w Warszawie np. pomnikiem przed Blachą (takim ładnym z epoki, a nie "rzymskim", jak Bertel Thorvaldsen), niech go uczczą w Jabłonnie (choć tam ma swój łuk triumfalny). Niech MSZ podejmie starania uczczenia go pomnikiem w Lipsku ((KLIK), bo tam Niemcy zniszczyli go w 1939 r. Może to byłoby lepsze rozwiązanie, niż na siłę zmieniać nazwę, która bądź co bądź nawiązuje do "naszej" epoki.
Piszesz, że już raz zmieniono nazwę na Halę Ludową... Czy jest to powód do dumy? Czy mamy się wzorować w niszczeniu i zmienianiu nazw na Polsce Ludowej albo nazistach (vide: Lipsk)? Czy mamy iść drogą, którą wytyczają nam Rosjanie, Litwini czy Ukraińcy?
Uwierz, że na Dolnym Śląsku w czasach PRL zdewastowano dziesiątki pomników epoki napoleońskiej. Dla mnie to nieistotne, że sławiły pruski militaryzm. W samym Wrocławiu po 1945 roku "zniknęły" pomniki i tablice: Fryderyka Wilhelma III, Blüchera, Clausewitza, Theodora Körnera, Friedricha Freisena, Karla von Steina, Ludwika von Lützowa, Henrika Steffensa. A to pewnie nie koniec listy. Jeszcze nam mało?
I dlatego wcześniej napisałem, że pomysł kolejnej zmiany nazwy Hali Stulecia uważam za najbardziej idiotyczny pomysł tego stulecia.

PostNapisane: 27 lut 2012, o 17:46 
Roi des Espagnes et des Indes
Roi des Espagnes et des Indes

Cytuj:
I dlatego wcześniej napisałem, że pomysł kolejnej zmiany nazwy Hali Stulecia uważam za najbardziej idiotyczny pomysł tego stulecia.

Też tak myślę, a jeszcze przyszło mi do głowy, że przecież bitwa pod Lipskiem nazywana jest Bitwą Narodów, więc i nazwa powinna być międzynarodowa i "Hala Stulecia" jak najbardziej pasuje do tej idei.

PostNapisane: 27 lut 2012, o 22:50 
Castiglione napisał(a):
Uwierz, że na Dolnym Śląsku w czasach PRL zdewastowano dziesiątki pomników epoki napoleońskiej. Dla mnie to nieistotne, że sławiły pruski militaryzm. W samym Wrocławiu po 1945 roku "zniknęły" pomniki i tablice: Fryderyka Wilhelma III, Blüchera, Clausewitza, Theodora Körnera, Friedricha Freisena, Karla von Steina, Ludwika von Lützowa, Henrika Steffensa. A to pewnie nie koniec listy. Jeszcze nam mało?

Castiglione przezacny.
A gdzieżeś Acan podział Głogów - gdzie były również ślady po Francuzach szczególnie cmentarzyk po lazarecie. Podobnie we Wrocławiu, o czym już wspominałam, ślady po legionistach i żołnierzach Kościuszki.
Ale i po innych - grobowiec Jana Mikulicza-Radeckiego (bywa w encyklopediach jako "...chirurg niemiecki polskiego pochodzenia..." choć wykłady co Mu wypominano prowadził przez tłumacza i po niemiecku rozmawiał z asystentami ale nie ze studentami) w Świebodzicach ocalał, bo :!: przywaliło go stare drzewo.
Wrocław to koszmar skutych tablic, zniszczonych nagrobków i zdewastowanych świątyń (ostatnia Św.Elżbiety gdzie płonąca wieża runęła na nawę niszcząc organy na których grywał Buxtehude i wielki gotycki świecznik wotywny, który jako "...lampę..." opisał w "Kordianie" Śłowacki to lata 70-te) i dziś na gwałt remontowanych fasad za którymi nie ma już treści.
Mnie "...nie rusza..." aula Leopoldina ani nawet Hala Stulecia - Ludowa, ale bardzo brak małej kapliczki (nota bene gotyk XIV/XV w.) jaka stała tuż za torami tramwajowymi przy kościele Św. Maurycego.
...

PostNapisane: 28 lut 2012, o 01:03 

Cytuj:
Towarzyszu miły... Gdyby ten pomnik nazywano dziś oficjalnie Jahrhunderthalle lub co gorsza Adolfhitlerhalle, to w pełni bym się z Tobą zgodził.

Mój Przyjacielu Castiglione , Ty tak na poważnie ? Wiesz , to zdanie mnie ubawiło i … rozrzewniło , że tak małe masz wzmagania , byle nie po niemiecku …

A teraz już powaznie …
To jest polskie tłumaczenie niemieckiej nazwy , a nie polska nazwa , jak sądzę .
Nazwa powtarzana bez zrozumienia kontekstu historycznego.

Pytasz , jakie miał związki Poniatowski z Wrocławiem …
Pozwól , ze odwrócę pytanie:
A jakie są związki Wrocławia z bitwą pod Lipskiem ?
Tam już jest pomnik , kompleks budowli , monumentalny…

Bolejesz nad zniszczonymi pamiątkami pruskimi …
Nie patrz na to , jak obywatel UE , w XXI wieku , popatrz oczami ludzi którzy tam wtedy przybyli.
Chyba wiesz , jaka było nastawienie po wojnie do Niemców , po tym morzu zbrodni i krzywd.
I Polacy nie byli osamotnieni , jak chcesz , to napiszę Ci jakie pomysły mieli Francuzi …
To , że tyle się zachowało z niemieckiego dziedzictwa kulturalnego jest zadziwiające

Nie znam dobrze Wrocławia, ale pietyzm z jakim odbudowano Starówkę wywołuje podziw , to poziom lepszy , niż ten , jak sami Niemcy potraktowali zabytki u siebie (np Kolonia).
A w Szczecinie , ile tam pamiątek po Prusakach .
Byłoby więcej , ale cegla poszła na odbudowę Warszawy.
A i tak Brama Królewska czy Portowa dumnie noszą pruskie cyfry krolewskie , pruskie orły .
OK , mamy gest , niech sasiedzi biorą przykład .
A że nieoodal Bramy Portowej na skwerrze stoi pomnik Fredry ?
Co w tym zlego - jak się wprowadzasz do mieszkania po kimś to zmieniasz tapety , ustawiasz swoje meble …

Jako historyk znasz kontekst polityczny czasu powstania Hali , tuż przed wybuchem wojny światowej , kiedy nawet Kossak opuścił dwór cesarski , bo nie mógł znieść nagonki na Polaków .
To ten czas , czas HAKATY , rugów pruskich . wozu Drzymały , dzieci we Wrzesni … Tak , to ten czas , czas czapstrzyków w Malborku , przebierania się w krzyzackie płaszcze itp.
I powstaje Hala Stulecia Wielkiej Bitwy , wygranej Wielkiego Narodu.

Czy mam do nich o to pretensje ?
Nie , to była ich polityka historyczna , miała przygotować naród …
Tylko , dlaczego my chcemy w to włazić i upamiętniać zwycięstwa pruskie ?!
Mało , zwycięstwo nad naszym wojskiem , nad Polakami …

Jak ktoś Cie zapyta , skąd ta nazwa , , Hala Stulecia , stulecia czego ?.
To co mu powiesz ?

Że to rocznica wielkiej bitwy , która położyła kres marzeniom Polaków o własnym państwie na ponad 100 lat … bitwie w której zginął nasz bohater narodowy , który tak wlasnie rozumiał swój honor , że bić się trzeba do końca …
I dlatego cieszymy się z upamiętniamy tej rocznicy w nazwie …
Taką mamy fantazję , chcemy dać przykład innym narodom …

Cytuj:

Skoro tak , to bez obrazy , ale ja nazywam to masochizmem.
I zastanawiam się , gdzie są jego granice …

Pozdrawiam
T.

PostNapisane: 28 lut 2012, o 02:08 
Chef de bataillon
Chef de bataillon

Obrazek
window reflection, part 2 by Marcin F.M., on Flickr

PostNapisane: 28 lut 2012, o 10:54 
Duc de Castiglione

Cytuj:
Bolejesz nad zniszczonymi pamiątkami pruskimi …
Nie patrz na to , jak obywatel UE , w XXI wieku , popatrz oczami ludzi którzy tam wtedy przybyli.

Nie patrzę... nigdy nie czułem się obywatelem UE i pewnie nigdy nie poczuję, jakkolwiek by to nie zabrzmiało.
Bolałbym tak samo, gdyby to były pamiątki polskie, austriackie, czeskie czy francuskie...

Problem w tym, że tych pruskich pamiątek wcale nie niszczyli ludzie, którzy tam przybyli (głównie zresztą z kresów wschodnich).
Była to raczej planowa "polityka historyczna" (mdli mnie od samej nazwy podobnie zresztą, jak od nazwy "polityczna poprawność") władz komunistycznych, które w ten sposób umacniały powrót tych ziem do macierzy. Zresztą władze czyniły to planowo przez wiele kolejnych dziesięcioleci, bo jak się dokładniej przyjrzeć tematowi, to duża części "popruskich" pomników epoki napoleońskiej zniknęła dopiero w latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych XX w. Łącznie z grobami i mauzoleami pruskich bohaterów.
Może i zrobiono to rękami mieszkańców tych ziem... ale oni zwykle nie mieli pojęcia o tym kim byli Blücher, Clausewitz, Körner czy von Lützow. Z powodów podanych przez Ciebie niszczyli raczej symbole nazistowskie typu swastyki i niemieckie "gapy", bo to rzeczywiście były dla nich symbole nienawistne.

Inny przykład: do dziś w Bolesławcu stoi pomnik Kutuzowa wystawiony przez władze pruskie. W latach PRL służył umacnianiu przyjaźni polsko-sowieckiej. Niedawno pomnik został pięknie odnowiony i stanowi znak rozpoznawczy Bolesławca. I ja to nawet rozumiem: w momencie, gdy umarł tam Kutuzow, Bolesławiec otarł się o wielką historię. Jakoś nikomu nie przychodzi tam do głowy, aby skuwać niemieckie i rosyjskie napisy i zamieniać je na upamiętnianie kosynierów Kościuszki czy pomniki Witosa (a takie rzeczy się zdarzały na całym Dolnym Śląsku za PRL-u).
Kutuzow to przecie Rosjanin... nie mniej zapiekły zaborca od złych Prusaków.

I jeszcze przykład z Twojego Szczecina (ciekawe czy jest Ci znany):
Kopiec z kolumną upamiętniającą bitwę pod Lipskiem. Kopiec znajduje się przy ul. Unii Lubelskiej, obok szpitala. W 1808 r. z okazji 39. urodzin cesarza Napoleona żołnierze francuscy stacjonujący w Szczecinie usypali w pobliżu swojego obozu wielki kopiec. Był on miejscem obchodów przypadających 15 sierpnia urodziny cesarza. W 1814 r. w zdobytym przez wojska koalicyjne Szczecinie, na wzgórzu Napoleona Prusacy świętowali pierwszą rocznicę bitwy pod Lipskiem. Wtedy to kopiec otrzymał nową nazwę - Niemiecka Góra. Wkrótce potem dla uczczenia żołnierzy pruskich poległych w latach 1813-15 na szczycie ustawiono trzymetrową żeliwną kolumnę zwieńczoną żelaznym krzyżem. Obecnie została tylko znajdująca się w złym stanie kolumna.

I to jest właśnie doskonały przykład naszej "polityki historycznej". Miast przywrócić pomnikowi jego pierwotne znaczenie i uczcić człowieka, który dwieście lat wcześniej przyniósł nam wolność, lepiej zostawić wysmarowane sprayem, albo zburzyć, bo to przecież "popruski" pomiot. Wydaje mi się, że odnowienie tegoż pomnika i przypięcie tablicy, że upamiętnia urodziny cesarza Francuzów, który dwieście lat wcześniej przyniósł nam wolność, jest znacznie lepszym pomysłem niż zmienianie nazwy Hali Stulecia... choćby stulecia bitwy lipskiej. I ma przynajmniej jakieś uzasadnienie historyczne, czego w przypadku Wrocławia niestety nie znajduję.

I jeszcze na koniec: wszystko to co powyżej napisałem, pisałem z punktu widzenia historyka, który zawsze uważał, że "pomnik niczemu nie winien". Nie było w tym absolutnie podtekstów politycznych i narodowościowych. A swoją drogą ciekawe jakbyś zareagował, gdyby np. pojawił się pomysł (a nie jest to zupełnie nieprawdopodobne z punktu widzenia "polityki historycznej") zamiany nazwy Cmentarza Orląt Lwowskich na... - na dajmy na to - Stiepana Bandery. Niemożliwe? Obawiam się, że niestety możliwe :cry:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 28 lut 2012, o 11:20 
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire

Castiglione napisał(a):
I jeszcze przykład z Twojego Szczecina (ciekawe czy jest Ci znany):
Kopiec z kolumną upamiętniającą bitwę pod Lipskiem. Kopiec znajduje się przy ul. Unii Lubelskiej, obok szpitala. W 1808 r. z okazji 39. urodzin cesarza Napoleona żołnierze francuscy stacjonujący w Szczecinie usypali w pobliżu swojego obozu wielki kopiec. Był on miejscem obchodów przypadających 15 sierpnia urodziny cesarza. W 1814 r. w zdobytym przez wojska koalicyjne Szczecinie, na wzgórzu Napoleona Prusacy świętowali pierwszą rocznicę bitwy pod Lipskiem. Wtedy to kopiec otrzymał nową nazwę - Niemiecka Góra. Wkrótce potem dla uczczenia żołnierzy pruskich poległych w latach 1813-15 na szczycie ustawiono trzymetrową żeliwną kolumnę zwieńczoną żelaznym krzyżem. Obecnie została tylko znajdująca się w złym stanie kolumna.

(...)Usypano kopiec,/Wzgórze Napoleona/który został zwieńczony kolumną kanelowaną w stylu antycznym,na której osadzono popiersie Napoleona.(...).Kilka lat później role się odwróciły,i niemieccy mieszkańcy Szczecina świętowali zwycięstwo koalicji antyfrancuskiej pod Lipskiem.Oczywiście nie mogło się obyć bez usunięcia symboli francuskiej obecności w mieście.Wzgórze Napoleona nazwano Deutscher Berg.(...)Zamiast popiersia Napoleona umieszczono tzw.pruski Krzyż Żelazny.(...)Po 1945r powrócono do nazwy Wzgórze Napoleona.

Cezary Domański.Napoleoński Szczecin 1806-1813.

Ps.Podkreślenia moje.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 592 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 60  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]