Cytuj:
Towarzyszu miły... Gdyby ten pomnik nazywano dziś oficjalnie Jahrhunderthalle lub co gorsza Adolfhitlerhalle, to w pełni bym się z Tobą zgodził.
Mój Przyjacielu Castiglione , Ty tak na poważnie ? Wiesz , to zdanie mnie ubawiło i … rozrzewniło , że tak małe masz wzmagania , byle nie po niemiecku …
A teraz już powaznie …
To jest
polskie tłumaczenie niemieckiej nazwy , a nie polska nazwa , jak sądzę .
Nazwa powtarzana bez zrozumienia kontekstu historycznego.
Pytasz , jakie miał związki Poniatowski z Wrocławiem …
Pozwól , ze odwrócę pytanie:
A jakie są związki Wrocławia z bitwą pod Lipskiem ?
Tam już jest pomnik , kompleks budowli , monumentalny…
Bolejesz nad zniszczonymi pamiątkami pruskimi …
Nie patrz na to , jak obywatel UE , w XXI wieku , popatrz oczami ludzi którzy tam wtedy przybyli.
Chyba wiesz , jaka było nastawienie po wojnie do Niemców , po tym morzu zbrodni i krzywd.
I Polacy nie byli osamotnieni , jak chcesz , to napiszę Ci jakie pomysły mieli Francuzi …
To , że tyle się zachowało z niemieckiego dziedzictwa kulturalnego jest zadziwiające
Nie znam dobrze Wrocławia, ale pietyzm z jakim odbudowano Starówkę wywołuje podziw , to poziom lepszy , niż ten , jak sami Niemcy potraktowali zabytki u siebie (np Kolonia).
A w Szczecinie , ile tam pamiątek po Prusakach .
Byłoby więcej , ale cegla poszła na odbudowę Warszawy.
A i tak Brama Królewska czy Portowa dumnie noszą pruskie cyfry krolewskie , pruskie orły .
OK , mamy gest , niech sasiedzi biorą przykład .
A że nieoodal Bramy Portowej na skwerrze stoi pomnik Fredry ?
Co w tym zlego - jak się wprowadzasz do mieszkania po kimś to zmieniasz tapety , ustawiasz swoje meble …
Jako historyk znasz kontekst polityczny czasu powstania Hali , tuż przed wybuchem wojny światowej , kiedy nawet Kossak opuścił dwór cesarski , bo nie mógł znieść nagonki na Polaków .
To ten czas , czas HAKATY , rugów pruskich . wozu Drzymały , dzieci we Wrzesni … Tak , to ten czas , czas czapstrzyków w Malborku , przebierania się w krzyzackie płaszcze itp.
I powstaje Hala Stulecia Wielkiej Bitwy , wygranej Wielkiego Narodu.Czy mam do nich o to pretensje ?
Nie , to była ich polityka historyczna , miała przygotować naród …
Tylko , dlaczego my chcemy w to włazić i upamiętniać zwycięstwa pruskie ?!
Mało , zwycięstwo nad naszym wojskiem , nad Polakami …
Jak ktoś Cie zapyta , skąd ta nazwa , , Hala Stulecia , stulecia czego ?.
To co mu powiesz ?
Że to rocznica wielkiej bitwy , która położyła kres marzeniom Polaków o własnym państwie na ponad 100 lat … bitwie w której zginął nasz bohater narodowy , który tak wlasnie rozumiał swój honor , że bić się trzeba do końca …
I dlatego cieszymy się z upamiętniamy tej rocznicy w nazwie …
Taką mamy fantazję , chcemy dać przykład innym narodom …Cytuj:
I dlatego wcześniej napisałem, że pomysł kolejnej zmiany nazwy Hali Stulecia uważam za najbardziej idiotyczny pomysł tego stulecia.
Skoro tak , to bez obrazy , ale ja nazywam to
masochizmem.I zastanawiam się , gdzie są jego granice …
Pozdrawiam
T.