Teraz jest 31 sty 2026, o 19:26

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 592 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 60  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 lut 2012, o 11:25 
Duc de Castiglione

grenadier napisał(a):
Ps.Podkreślenia moje.

Obawiam się, że zupełnie opacznie zrozumiałeś mój wpis... niestety.

PostNapisane: 28 lut 2012, o 13:40 
La Rochejaquelein
La Rochejaquelein

Będę oryginalny i się nie odezwę :P
I tak wiadomo co myślę ;)
Wczoraj dostałem podarunek od współforumowicza zza oceanu: Anathomy of glory - plecam :)

PostNapisane: 28 lut 2012, o 15:21 
Roi de Hollande et grand-duc de Luxembourg
Roi de Hollande et grand-duc de Luxembourg

Cytuj:
Nie patrzę... nigdy nie czułem się obywatelem UE i pewnie nigdy nie poczuję, jakkolwiek by to nie zabrzmiało.
Bolałbym tak samo, gdyby to były pamiątki polskie, austriackie, czeskie czy francuskie...

Pragnę Cię przeprosić , użyłem skrótu myślowego , a nie powinienem ...
Tak , takiego państwa jak UE nie ma i mam nadzieję , że nie powstanie.
Powinienem napisać : obywatelem państwa , członka UE.
Ale mimo to uważam , że jako historyk powinieneś się wczuć w mentalność i atmosferę tamtych czasów aby zrozumieć co popychało ludzi do właśnie takich zachowań.
To nie jest wina Polaków , że wyznaczono im właśnie takie granice.
Ale to juz jest inna bajka.

Poza tym , nie wycofuję się ze swoich poprzednich argumentów.
Wychodzi na to , że pozostaniemy , każdy przy swoim zdaniu , czyli bedziemy się pięknie różnić.

"Polityki historycznej "możesz nie lubić , ale ona istnieje i ma swoje uzasadnienie , bardzo praktyczne zresztą.
I wszyscy nasi sąsiedzi , i nie tylko , ją uprawiają , przykłady mozna mnożyć.
Ale to naprawdę zupełnie odrębny temat , jak pisałem.

Tak to już jest : można nie interesować się polityką , ale ona interesuje się Tobą ...

Pozwól , że nie będę płakał nad zniknieciem pomników bohaterów pruskich.
Gdyby wcielić pomysły niektórych z nich , być może nie pisalibysmy dzisiaj do siebie po polsku.
Być może należało postąpić inaczej , nie niszczyć ... nie mam w tej chwili pomysłu jak .
Sądzę , że mamy dość naszych wielkich postaci , które wymagają upamietnienia.

Pisząc , że "pomniki są niewinne" chyba nie masz racji.
One zawsze wyrażają jakieś idee , intencje tych , którzy je budowali.
Tak też jest z Halą Stulecia - pisałem o tym.

Przyznam , że pisząc o Cmentarzu Orląt trafiłeś w mój czuły punkt.
Tak , zmiana nazwy jest do pomyślenia ...
Nasze państwo tam i wtedy się sprawdziło ... Czy na długo ? Kto wie ...
W Stanisławowie (Iwano-Fankowsku) pokazano mi cmentarz , który swym stanem ...
Mam zdjęcia ...

Ale i zmiana nazwy na Hali też jest możliwa ; może najpierw na dwujęzyczną , a potem jedno ...
Możliwe ?
Wobec tego co obserwujemy w naszych czasach na Śląsku ... "sytuacja jest dynamiczna " ...

Przykład ze Szczecina znam ; książkę , którą cytował Grenadier mam i czytałem.
Głosowałem na nią w zeszłym (chyba w zeszłym) roku.
Być może warto odszukać namiary autora , jakiegoś Stowarzyszenia Przyjaciół Szczecina i podjąć Twój pomysł.
Może warto , aby nasz portal objął patronat nad taką inicjatywą.
I to by był pozytywny resultat naszych sporów i wymiany opinii.

Pozdrawiam
T.

PostNapisane: 28 lut 2012, o 15:36 
Duc de Castiglione

Cytuj:
Wychodzi na to , że pozostaniemy , każdy przy swoim zdaniu , czyli bedziemy się pięknie różnić.

Amen.

PostNapisane: 28 lut 2012, o 18:37 
Chef de bataillon
Chef de bataillon

Towarzysz napisał(a):
Być może warto odszukać namiary autora

Cezarego znam :)

Pozdr.
M.

PostNapisane: 28 lut 2012, o 19:08 
La Rochejaquelein
La Rochejaquelein

Nie wiem czy to na temat.
W niedzielę dowiedziałem się, w trakcie wykładu, że Celtowie i Słowianie nie byli w stanie stworzyć państwowości.
Za oknem miałem Salę 56.
Brak już sił

PostNapisane: 28 lut 2012, o 19:35 
Eques napisał(a):
Nie wiem czy to na temat.
W niedzielę dowiedziałem się, w trakcie wykładu, że Celtowie i Słowianie nie byli w stanie stworzyć państwowości.
Za oknem miałem Salę 56.
Brak już sił

...mogę odpowiedzieć zdaniem wybitnego polskiego chirurga Prof. Jana Nielubowicza
"...pewni profesorowie mówią tak, że wszystko opada tylko włosy na łysinie dęba stają..."

PostNapisane: 1 mar 2012, o 22:38 
Sergent-Major
Sergent-Major

Dziś święto Żołnierzy Wyklętych, kochających Polskę i potrafiących dla Niej walczyć i ginąć w starciach z komunistami, ale też w kazamatach i łagrach.
Myślę dziś o tych Kilku, których poznałem i tych których znam tylko z książek. Myślę o tych, którzy do dziś są pomawiani o kolaborację z Niemcami i inne zbrodnie, ale którzy walczyli i nieśli ogarek polskości dla następnych pokoleń. Wstydzę się, że pozwalamy tak mówić i pisać.

Cześć Ich Pamięci!
Chwała Bohaterom!

PostNapisane: 2 mar 2012, o 18:02 
Comte de Lobau et Maréchal d'Empire
Comte de Lobau et Maréchal d'Empire

Chwała Bohaterom!

Problem w tym, że odbyły się uroczystości państwowe, ale odpowiednie środowiska dalej robią swoje. Od kilku lat trwały przygotowania do przedstawienia filmu "Historia Roja". "Rój" był jednym z najsłynniejszych dowódców antykomunistycznego podziemia. Działał na północnym Mazowszu. Oto trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=fbi8eZ0k ... re=related

A oto oświadczenie ekipy filmowej o problemach z dokończeniem prac:
"Dotychczasowi sponsorzy z Telewizją Polską na czele wycofali się z części swoich własnych decyzji o udzieleniu finansowania dla „Historii Roja”– w ten sposób załamał się ustanowiony jesienią 2009 roku – wynoszący 10 milionów złotych budżet filmu. Dotychczasowi sponsorzy postanowili nie tylko zawiesić należne na rzecz filmu wpłaty – ale także zażądali zwrotu części pieniędzy włożonych już w realizację „Historii Roja”.

Autorzy filmu spotykają się z ogromnymi trudnościami i robią, co mogą, ale bez pieniędzy wycofanych z budżetu filmu nie będą mogli dokończyć ostatecznego montażu, ani kosztownego procesu „postprodukcji”. Bez tych ostatnich faz produkcji film nie spełnia wymogów technicznych potrzebnych do przedstawienia go szerszej widowni.

Ponieważ nie możemy liczyć – ani na polityków, ani na przywiązanie TVP do promowania produkcji zgodnych z jego misją programową – jeśli chcemy, aby ten wspaniały film został ukończony i stał się szeroko dostępny – musimy wziąć sprawy we własne ręce i… wesprzeć go sami…"
Cytat pochodzi ze strony ratujmyroja.pl

PostNapisane: 2 mar 2012, o 19:14 
Anrep napisał(a):
Myślę o tych, którzy do dziś są pomawiani o kolaborację z Niemcami i inne zbrodnie, ale którzy walczyli i nieśli ogarek polskości dla następnych pokoleń. Wstydzę się, że pozwalamy tak mówić i pisać

...to jest niezwykle trudny problem. I dobrze, że o tym pamiętasz Anrepie przezacny.
To były często wybory równie dramatyczne jak to czy być w podziemiu czy się ujawnić, czy strzelić do Polaka czy nie - ot przykład: jest budynek, są książki ale dyrektorem (nawet na szczeblu dzielnicy) może być osoba z legitymacją partyjną.
Więc co - zostawić to "...odłogiem..." czy zapisać się i później podsuwać dzieciakom piękne mądre książki, które uczyły prawdziwej historii - cena po 1989 roku na pół roku przed emeryturą natychmiastowe wyrzucenie z pracy
...stoi szpital - a obok dom dla dzieci uposledzonych umysłowo, przecieka dach bo dom prowadzą zakonnice, więc "...w czynie partyjnym..." zbija się legary na podwórzu szpitalnym, a nocą...
...tego dotykałam w dzieciństwie.
Chwała i takim Bohaterom

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 592 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 60  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]