Teraz jest 31 sty 2026, o 19:25

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 592 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 60  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 mar 2012, o 13:11 
Roi de Westphalie et duc de Frioul

Towarzyszu, zostałeś bardzo bobrze zrozumiany, natomiast Twoje reakcje świadczą, że nie bardzo zrozumiałeś mnie...

Systemy edukacyjne w zakresie historii koncentrują się na dziejach rodzimych. Jest to naturalne i nawet moim zdaniem oczywiste. Przecież przede wszystkim powinno się znać historię własnej ojczyzny. Znajomość dziejów krajów europejskich jest już wyższym stopniem wtajemniczenia, dostępnym tym, którzy historią interesują się jako generalnie dziedziną wiedzy...
Nie oszukujmy się: w procesie zdobywania wiedzy, zwłaszcza tym na wyższym poziomie, następuje specjalizacja - umysł koncentruje się na gałęziach związanych z profilem zdobywanej wiedzy... I tak to już jest - wykształceni na Politechnikach inżynierowie raczej nie będą błyszczeli z historii, wykształceni na Uniwersytetach historycy raczej drogi nie zaprojektują...

Twój postulat ogólnego wykształcenia na wysokim poziomie, czyli posiadania podstawowej wiedzy z każdej dziedziny jest utopią, piękną, szlachetną i wzniosłą, ale jednak utopią...

I w końcu podany przez Ciebie przykład także nie dotyczy wiedzy ogólnej, nabywanej w przeciętnej szkole... Trzeba było zapytać tego inżyniera, czy wie, kiedy Polska odzyskała niepodległość. Z dużą dozą prawdopodobieństwa można określić, że by się pomylił i dopiero wówczas byłoby miejsce na smutne refleksje...

Pozdrawiam

Ostatnie słowa... :(

PostNapisane: 20 mar 2012, o 14:18 
La Rochejaquelein
La Rochejaquelein

Towarzysz napisał(a):
Zdziwiła się , że wiem , ucieszyła się i zaczęła rozprawiać o przyczynie tego święta , o rewolucji 1848 roku ...
T.

pamiętam sytuację podobną: kilka lat temu przyjechał do L. Madziar na konferencję dot. agrofizyki. Że nic nie mogłem na ten temat powiedzieć, poruszyłem tematy Strzałkokrzyżowców bitwy nad Donem i obrony Budapesztu przed Sowietami 44/45. Do dziś przysyła mi życzenia, bo ogromną radością było dla niego to, ze o smutnej i heroicznej historii Węgier mógł sobie z kimś porozmawiać. ( to tak a propos uwagi Duroca n.t. specjalizacji)
Szczególnie dziś ważne są wyrazy sympatii dla nich, kiedy faszyści próbują odebrać im resztkę wolności.

PostNapisane: 20 mar 2012, o 15:55 
Roi de Hollande et grand-duc de Luxembourg
Roi de Hollande et grand-duc de Luxembourg

Dziękuję Ci za odpowiedź .
Z jej pierwszą częścią zgadzam się , jakkolwiek :
Piszesz:
Cytuj:
I tak to już jest - wykształceni na Politechnikach inżynierowie raczej nie będą błyszczeli z historii, wykształceni na Uniwersytetach historycy raczej drogi nie zaprojektują...

Jestem już szmat czasu inżynierem , jako projektant pracuję w przemyśle o wysokim zaawansowaniu technologicznym , a mimo to nie zaprojektuję drogi.
Nie mam uprawnień.

Czyli porównujesz rzeczy nieporównywalne - specjalności zawodowe z wiedzą ogólną , w naszym wypadku historyczną.
Nie chodzi mi wciśnięcie leksykonu dat , postaci , zdarzeń , ale zrozumienie pewnych istotnych procesów historycznych , zalezności przyczynowo-skutkowych.
Nie chodzi o błyszczenie ...
Po prostu - o znajomość naszych korzeni cywilizacyjnych.

Dam przykład:
Jeden z moich nauczycieli historii , chcą przybliżyć nam naturę Wielkiego Księstwa Litewskiego porównał je do podboju Grecji przez Rzym.
Tak jak Rzym zawojował militarnie Gręcję , ale został zawojowany kulturowo , tak Litwa podbiła ziemie ruskie , ale uległa ich wyzszej kulturze.
Oczywiscie wiesz , że wszystkie dokumenty W.X. Litewskiego były pisane po rusku i był to język dworu litewskiego..
To tak w skrócie , bardzo wielkim skrócie ...
Ale to pozostało mi w pamieci do dzisiaj ... bo to był dobry nauczyciel ...
I o takie widzenie historii mi chodzi ...

Wracjąc do naszych Wegier , czy mozna zrozumieć współczesną Europę bez Wiosny Ludów ? okresu budzenia się świadomości narodowej tylu nacji ?
A czy istnieje Wiosna Ludów bez Węgier ?
A polityka europejska wspólczesna ?
Jak bez poznania podstawowego kompedium wiedzy historycznej mozna zrozumieć nasze trudne stosunki z naszymi sąsiadami ? Czechami , Liwinami , Niemcami , Rosjanami , Ukraińcami ?
Z czego wynika długoletnia sympatia między Polakami i Węgrami ? tylko rok 1956 ? a wczesniej ?
Dlaczego nasz , polski wieszcz napisał "Litwo , Ojczyzno moja " , a nie "Polsko" ?

Czy nastolatek w liceum to zrozumie , bez historii ?
Czy moze być świadomym obywatelem ?
Likwidując lekcje historii w liceum , w okresie ważnym dla dojrzewania , pozbawia się go możliwości rozumienia tego , co wokól niego się dzieje !
To nie utopia , to konieczność .

I tutaj punkt od którego konsekwetnie uciekasz , a który był elementem kluczowym mojego wpisu.
Na przykładzie mojego kolegi stwierdziłem , ze jest źle.
Ale "idzie nowe" , dalsze ograniczanie ilości godzin nauczania historii ... i polskiego.
Wielu historyków bije na alarm.
A Ty piszesz , że przesadzam ?

Pozdrawiam
T.

PS Pytałem go , wie kiedy Polska odzyskała niepodległość. Czy jego syn bedzie wiedział ?

PostNapisane: 20 mar 2012, o 17:47 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Cytuj:
PS Pytałem go , wie kiedy Polska odzyskała niepodległość. Czy jego syn bedzie wiedział ?

Po co ma to wiedzieć? Czego wyznacznikiem jest ta wiedza? Pozwala lepiej zrozumieć rzeczywistość? Czemu znanie daty z historii jednego narodu ma wpływać na cokolwiek?

Dlaczego akurat posiadanie wiedzy na wymienione przez Ciebie kwestie (jak mniemam, są one wymienione losowo), jest niezbędne?

F. de Chateaubriand, O Buonapartem i o Burbonach

PostNapisane: 20 mar 2012, o 18:43 
Roi de Lituanie et Duc de Valmy
Roi de Lituanie et Duc de Valmy

Eques napisał(a):
Szczególnie dziś ważne są wyrazy sympatii dla nich, kiedy faszyści próbują odebrać im resztkę wolności.

Ja wiem, że to varia, że nie zawsze głowa nadąża za językiem nadmiernie giętkim. Ale chętnie poznałbym ten wyrafinowany ciąg logiczny łączący osobę, która nie chce komuś dać swoich pieniędzy z faszystą.

PostNapisane: 20 mar 2012, o 19:12 

Cytuj:
Widzisz, to już zależy w dużej mierze od niego...

Pozdrawiam

Ostatnie słowa... :(

PostNapisane: 22 mar 2012, o 12:27 
La Rochejaquelein
La Rochejaquelein

Stary napisał(a):
Eques napisał(a):

Ja wiem, że to varia, że nie zawsze głowa nadąża za językiem nadmiernie giętkim. Ale chętnie poznałbym ten wyrafinowany ciąg logiczny łączący osobę, która nie chce komuś dać swoich pieniędzy z faszystą.

Jak zawsze nie rozumiem.

PostNapisane: 25 kwi 2012, o 20:36 
Chef de bataillon
Chef de bataillon

Obrazek
Grenadyer by Marcin F.M., on Flickr

Z fragmentu książki Lachouque’a, o pewnym Grenadyerze ze Starej Gwardyi, który w 1820 roku siedząc na krzesełku przy werandzie do domu swojego, usłyszał rozpowszechnianą pogłoskę że Napoleon powrócił tryumfalnie ze swojego wygnania i kroczy z poderwanym wojskiem ku Paryżowi. Ów grenadyier zdębiał, wstał z krzesła, otworzył kufer, wyjął mundur, nałożył go na siebie, a następnie podszedł do żony... pożegnać się. Ta spytała: -A ty Gdzie idziesz? , - Do Niego!

Ten starszy wiekiem Pan, czeka, czeka by założyć mundur, czeka na rozkaz do wymarszu.

Salut!

PostNapisane: 13 cze 2012, o 10:07 
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire

Audycja w PR Program I po północy 12/13 pt:,,Zwycięstwo za wszelka cenę''.
W kontekście wydarzeń przed meczem z Rosją redaktor prowadzący/nie słuchałem od początku wiec nazwiska nie znam.Słuchacze zwracali się do niego per ,,panie Andrzeju''/obwieścił m.in.
-Nie potrafimy szanować cudzoziemców w naszym kraju mimo że w hymnie Polski kilkakrotnie pada nazwisko Dąbrowskiego,KTÓRY NIE BYŁ POLAKIEM.BYŁ NIEMCEM,OFICEREM SASKIM NA SŁUŻBIE NAPOLEONA./cytat dosłowny/.
-Generał Jabłonowski był MURZYNEM,i zginął W NASZEJ wyprawie na Haiti.

Takich smaczków i manipulacji już nie dotyczących epoki było co niemiara.A ogólnie to wszyscy powinniśmy się wstydzić,i przepraszać na prawo i lewo.

PostNapisane: 13 cze 2012, o 12:03 
Chevalier
Chevalier

płakać, nie! raczej ubolewać nad nie znajomością historii nawet tej najbardziej popularnej, gdyż ktoś nie wie kim był Dąbrowski ( myślę tu o sferze publicznej, czyli dziennikarzach) oznacza, że w naszym społeczeństwie dokonują się negatywne zmiany polegające na akceptacji polskich obozów śmierci, co w konsekwencji doprowadzi do wynarodowienia narodu i do akceptacji Polski jako współwinnej II wojny światowej, czas się temu przeciwstawić

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 592 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 60  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]