Teraz jest 31 sty 2026, o 18:11

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 409 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 41  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 lip 2012, o 23:01 
Général de brigade
Général de brigade

Oficer był dowódcą kawalerii...

PostNapisane: 10 lip 2012, o 23:18 
Roi de Baviere et de Wurtemberg

Eliasz Tremo
Napis na ruinach: Tu była Traetta - zbuntowała się i już jej nie ma!

PostNapisane: 10 lip 2012, o 23:20 
Général de brigade
Général de brigade

Kamp napisał(a):
Eliasz Tremo
Napis na ruinach: Tu była Traetta - zbuntowała się i już jej nie ma!

Tak jest.
Źródło: Pachoński " Legiony..."

PostNapisane: 10 lip 2012, o 23:32 

Dzięki....

Propozycja dla kolegów:
wprawdzie regulamin nie przewiduje podpowiedzi, ale po to są regulaminy, żeby je łamać... ;)
Ale proponuję ułatwiać pytania po upływie kilkunastu godzin, a nie po już po jednej godzinie...
Bo podpowiedzi niekiedy "psują" zabawę i odbierają część satysfakcji ze znalezienia prawidłowej odpowiedzi...
W tym konkretnym przypadku nazwisko Tremo od razu mi się nasunęło, ale byłem właśnie na etapie "studiowania" losów Traetty we wspomnianej powyżej książce Pachońskiego...
To tylko tak na marginiesie...

Nowe pytanie:

„Wskoczył książę w rzekę i już się więcej nie pokazał. (...) Widząc tak okropny koniec tego wojownika, dałem koniowi ostrogę, aby stracić z oczu widok tego miejsca. Podjechawszy dalej, zawsze nad brzegiem, spostrzegłem w poprzek rzeki kilka sterczących palów, na które saperzy francuscy zarzucili belki leżące na brzegu. Na jednej z tych belek siedział jakiś oficer francuski, którego saperzy francuscy na drugi brzeg przeciągali. Niewiele myśląc, zeskoczyłem z konia i wskoczyłem za tego oficera, że zaś z powodu rany miałem głowę obwiązaną bandażem, który mi się zsunął na oczy, przeto lękając się stracenia równowagi w tak niebezpiecznej przeprawie, uchwyciłem za poły surduta siedzącego przede mną. (...) nie oglądając się za siebie, wołał tylko ciągle Francuz: „chcesz mnie utopić” i kopał w tył nogami. (...) Wtem belka osunęła się i obadwa wpadliśmy w wodę, szczęściem, że to było już blisko brzegu i saperzy wyciągnęli nas. Stanąwszy na brzegu poznałem, że ten, z którym tę osobliwą przeprawę odbyłem, był ...."
Proszę podać nazwiska obu bohaterów opisanej powyżej przeprawy...

Weryfikacja jutro od rana...

PostNapisane: 10 lip 2012, o 23:44 
Roi de Saxe et duc de Varsovie

O ile dobrze pamiętam to fragment wspomnień Jakuba Redla (lub Redela) a współpasażerem na kłodzie był marszałek Aleksander Macdonald

PostNapisane: 11 lip 2012, o 08:17 

WPK napisał(a):
O ile dobrze pamiętam to fragment wspomnień Jakuba Redla (lub Redela) a współpasażerem na kłodzie był marszałek Aleksander Macdonald

Dobrze pamiętasz...
Zamieszczone w Bielecki/Tyszka - "Dał nam przykład Bonaparte"...

WPK, Twoje pytanie...

PostNapisane: 11 lip 2012, o 11:56 

Dzięki

Stajnie Cesarza podzielone były na tzw. brygady. Czym były owe brygady, jaka była ich ilość i skład?

PostNapisane: 11 lip 2012, o 14:26 
Général de brigade
Général de brigade

Brygady te były rozstawione co kilka mil na trasie podróży Napoleona i miały za zadanie dostarczenie nowych (świeżych) koni dla Cesarza i jego świty. Brygad było 6 i składały się z 9 koni.

PostNapisane: 11 lip 2012, o 16:39 

W zasadzie odpowiedź bardzo bliska oczekiwanej tak więc punkt dla Desaix'a. Należałoby tylko dodać, że brygady nie tyle były rozstawione co rozstawiane w przypadku gdy Cesarz udawał się w podróż. Początkowo było 6 brygad po 10 koni poźniej 10 brygad po 13 koni. W każdej brygadzie 2 lub 3 wierzchowce przeznaczone były dla samego Cesarza pozostałe dla osób z jego świty, chirurga, koniuszych, masztalerzy, pazia, mameluka itp. Konie te nie były przeznaczone dla oficerów ordynansowych.

F. Masson, Przed stu laty. Szkice o Napoleonie

PostNapisane: 11 lip 2012, o 18:22 
Général de brigade
Général de brigade

Dzięki...
W Egipcie, aby ustrzec się epidemii dżumy i innych chorób wprowadzono całkowity zakaz kontaktów z prostytutkami... Później go zniesiono, a kobiety te tak się rozzuchwaliły, że przychodziły do koszar żołnierzy. Jaką karę przewidział gen. Dugua dla kobiet, które zostaną przyłapane w koszarach?
Weryfikacja jutro od rana.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 409 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 41  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]