Teraz jest 30 sty 2026, o 21:54

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 416 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 42  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 cze 2013, o 15:50 
Roi des Espagnes et des Indes

Cytuj:
Jeżeli Cię uraziłem to przepraszam...

Myślę, ze nie masz powodów, by przepraszać. W gruncie rzeczy Twoje pytania były czysto merytoryczne, a poza tym, kogo jak kogo, ale Ciebie nie mogę podejrzewać o złą wolę:) Jeżeli naszej dyskusji będzie przyświecać szczytny cel dalszego wyjaśniania zawiłości Somosierry, to spodziewać możemy się tylko korzyści. Nie ukrywam, że trochę mnie zbulwersowały odkryte przez Ciebie nieścisłości, ale to jest jak z dzieckiem - denerwujemy się, gdy odkrywamy ich ułomności...

Cytuj:
dlaczego korzystaliście z Balagny "Revue d'Historie" 1902, t. VIII,

Z Balagnym jest op prostu tak, że "jak sie nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma. W związku z Twoimi spostrzeżeniami powiedzenie to trzebaby zmodyfikować tak, jak zrobil to Andrzej Poniedzielski w swojej piosence: "Jak sie nie ma, co sie lubi, to nie lubi się i tego, co się ma". Pocieszam się tylko, że wskazane przez Ciebie różnice muszą nie być na tyle istotne, że chyba nie przywiązywali do nich wagi nasi poprzednicy: Kujawski i Bielecki. Chyba, że znowu sie mylę.

Pojawiło się pytanie Santy, skierowane chyba do Ciebie, więc jak odpowiesz, to postaram się coś dodać.

PostNapisane: 28 cze 2013, o 20:52 
Général de brigade
Général de brigade

Pytanie Santy raczej nie było do mnie, bo ja nic takiego nie napisałem...

Zenobi napisał(a):
Z Balagnym jest op prostu tak, że "jak sie nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma.

Zenobi napisał(a):
Pocieszam się tylko, że wskazane przez Ciebie różnice muszą nie być na tyle istotne, że chyba nie przywiązywali do nich wagi nasi poprzednicy: Kujawski i Bielecki. Chyba, że znowu sie mylę

Link do Balagny'ego kiedyś podałem, więc zawsze można porównać ;)

PostNapisane: 28 cze 2013, o 21:58 
Colonel
Colonel

Owszem, pytanie było do Zenobiego, bo kiedyś o tym rozmawialiśmy na forum. Ja przedstawiłem cytat z Senarmonta, w którym piał wyraźnie, że na drodze ustawiono dwie armaty i jedną haubicę obok siebie. Na co Ty stwierdziłeś, że masz odmienne zdanie i w czasie prywatnej rozmowy (chyba nie zdradzam już wielkiej tajemnicy) wyjaśniłeś, że nie możesz mi powiedzieć dlaczego (bo książka itp.). Ale teraz już po, więc ciekawym.

Dessaix, cały czas tylko jeden tom Balagny'ego jest dostępny?

PostNapisane: 28 cze 2013, o 22:01 
Général de brigade
Général de brigade

Santa napisał(a):
Dessaix, cały czas tylko jeden tom Balagny'ego jest dostępny?

Kiedy podawałem link było tam 4 tomy, teraz też są...
Nie wiem czemu ale link nie chce działać jak wklejam...

PostNapisane: 28 cze 2013, o 22:26 

Cytuj:
Owszem, pytanie było do Zenobiego, bo kiedyś o tym rozmawialiśmy na forum.

Faktycznie. Zapomniałem :shock: Tylko wyglada na to, żeśmy sie nie do konca wtedy zrozumieli, bo ja nie byłem wcale przeciwny ani Senarmontowi, ani Tobie, a wręcz przeciwnie. Nie chciałem wtedy ciagnąć tego wątku, by przedwcześnie nie zdradzać swoich na ten temat przemyśleń. Poza tym troche mnie złościło, że ktoś wpadł na to samo nieznane źródło, które odkryłem juz rok wcześniej. Oztatecznie wykorzystałem raport Senarmonta zarówno w kwestii działania artylerii francuskiej, jak i ilości dział hiszpańskich. Dla mnie nie ma wątpliwości, że to "trzecie" działo (haubica) było czynne w poczatkowej fazie bitwy. Sugeruję jednak inne nieco ustawienie dział francuskich, niż uważali wcześniejsi badacze tematu. Według mnie nie ma tez pewności, czy tych dział nie strzelało pod Somosierrą w sumie pięć (czywiście nie ustawionych na drodze). Na ten temat wyrażamy w książce tylko sugestię, zgodnie z założeniem, że o niczym tak na prawdę nie można przesądzać ostatecznie. Teraz tez możemy dyskutować i jestem pewien, że pojawiać sie będą nowe pomysły i rozwiązania.

PostNapisane: 28 cze 2013, o 23:19 
Colonel
Colonel

Złościło Cię? No bez jaj.... :lol: Umówmy się, że to zjawisko konwergentne ;). Ty pierwszy o tym napisałeś, więc i chwała słusznie się Tobie należy. No, a jak odkryłeś to rok wcześniej to już w ogóle nie ma o czym mówić. Tak czy inaczej, jak tylko kupię i przeczytam książkę, to przekażę swoje uwagi.

A jeśli żeśmy się nie zrozumieli, to może i moja wina. Tak czy inaczej cieszę się, że sprawa została wyjaśniona.

http://bdh.bne.es/bnesearch/Search.do?

U mnie działało tylko to (apropos Balagny'ego).

PostNapisane: 28 cze 2013, o 23:26 
Général de brigade
Général de brigade

Santa napisał(a):
U mnie działało tylko to (apropos Balagny'ego).

Tak ma działać ;) (Kiedy podawałem link działało inaczej)...
W tą wyszukiwarkę wpisz Balagny, zaznacz Busque en el texto de los documentos,następnie BUSCAR i jest :)

PostNapisane: 29 cze 2013, o 00:02 
Colonel
Colonel

Wielkie dzięki!

PostNapisane: 30 lis 2013, o 13:23 
Duc de Castiglione

Z okazji 205 rocznicy bardzo ciekawy tekst od dziś na naszej witrynie: Mogiła Somosierry

PostNapisane: 2 gru 2013, o 23:41 

Artykuł o "Mogile Somosierry" pisałem z nadzieją, w spośrod przeszlo 600 uczestników Forum znajdzie się mała przynajmniej grupka pasjonatów, którzy spróbują wesprzeć mnie radą, którą z przedstawionych lokalizacji grobu poległych szwoleżerów mozna uznać za najbardziej prawdopodobną. Bardzo poważnie traktuję też apel zawarty w zakończeniu :
Cytuj:
Dlatego swoje opracowanie kończę postulatem zorganizowania polskiej wyprawy archeologicznej lub przynajmniej wspartego medialnie rekonesansu naukowo - publicystycznego. Oczekuję w tej kwestii dyskusji i ewentualnych deklaracji wsparcia proponowanego przedsięwzięcia.

W tej kwestii oczekuję rady i poważnego akcesu do zorganizowania rekonesansowego wyjazdu do Somosierry jesienią przyszlego roku.
Oprócz głosów na Forum czekam na kontakt przez PW

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 416 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 42  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]