Teraz jest 31 sty 2026, o 22:57

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 783 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 79  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 lis 2015, o 19:01 
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire

Przeczytałem tylko kilka obszernych fragmentów,więc mogę być nieobiektywny.

Wielki pean nt.,,chytrego Greka''.Rusofile chyba będą zadowoleni.

PostNapisane: 20 lis 2015, o 22:27 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Wyszło nowe wydanie Waterloo Malarskiego.
Z nowości jeszcze Rafał Kowalczyk 'Zapomniana bitwa Napoleona. Krasne 14-21 listopada 1812' (456 str!)

PostNapisane: 21 lis 2015, o 15:20 
Soldat
Soldat

@grenadier skończyłem czytać Aleksandra - dalej twierdzę, że jest dobrze napisana (tzn bardzo przyjemnie się ja czyta) ale zgadzam się, że rusofile będą zadowoleni. Bardzo cukierkowa postać...

PostNapisane: 23 lis 2015, o 14:28 
Roi de Hollande et grand-duc de Luxembourg

Chciałbym uzupełnić informację Narcyza o książce o bitwie pod Krasnem .

Pełny tytuł to „Zapomniana bitwa Napoleona - Krasne 14-21 listopada 1812”.
Autorem jest p. Rafał Kowalczyk , profesor Uniwersytetu Łódzkiego.
Załącznik:
Kowalczyk R. - Zapomniana bitwa Napoleona - Krasne.png

Książkę przygotowuje wydawnictwo TRIO , znane z wielu wartościowych pozycji , jak choźby “Encyklopedia wojen napoleońskich” Roberta Bieleckiego.
O walorach książki nie mogę pisać , bo nie miałem jej w ręku.
Wiem tyle co zawiera jej okładka (patrz obrazek) i informacja na stronie wydawnictwa w dziale
Zapowiedzi:
http://www.wydawnictwotrio.pl/index.php ... odstrona=0
Słyszałem o możliwości przedpłat . Jeżeli dowiem się coś więcej , napiszę.

O wydawnictwie TRIO i jego kłopotach finansowych pisałem już wcześniej:
Klik – Wyd. Trio

Książka o Krasnym jest jedną być może z ostatnich jakie TRIO wyda.
Szkoda , że niszowe , ale ambitne w swej ofercie wydawnictwa ma takie kłopoty.
Możemy mu pomóc .
Wystarczy wejść na stronę wydawnictwa , przejrzeć ich ofertę i może znaleźć coś dla siebie.
I tylko tyle.
Ich strona:
Wydawnictwo Trio

Magazyn książek jest w likwidacji , zwracają uwagę ciekawe oferty cenowe.
Wydawnictwo. Trio Magazyn

Pozdrawiam
T.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 24 lis 2015, o 00:09 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Można jeszcze dodać, że Wydawnictwo Trio będzie miało swoje stoisko na Targach Książki Historycznej w ten weekend.

PostNapisane: 29 lis 2015, o 01:42 
Soldat
Soldat

Ta książka została wydana w 2013 roku.

PostNapisane: 30 lis 2015, o 17:06 

Pytałem u źródła ...
Publikacja miała zostać rzeczywiście wydana w 2013 roku.
Został nawet wydrukowany egzemplarz sygnalny.
Ze względu na kłopoty finansowe Trio książka wyszła dopiero teraz.
Od czwartku jest na rynku.
Była na Targach Książki Historycznej, na Zamku w Arkadach Kubickiego.

PostNapisane: 1 gru 2015, o 02:20 
Soldat
Soldat

Miłe zaskoczenie.

PostNapisane: 2 gru 2015, o 23:53 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Czytam teraz książkę ''Orły nad Alpami. Suworow we Włoszech i Szwajcarii w 1799 roku'' Christophera Duffy.

Muszę Wam powiedzieć, że jest to dobra pozycja uzupełniająca wiedzę o bitwach nad Trebbią i Novi itd. Niestety, jako Polak muszę panu Duffy wytknąć pewien rażący fragment.
Otóż autor trochę poszedł na skróty i niezbyt wysilił się w sprawie II-iej Legii gen. Rymkiewicza w Mantui.

Na stronie 175 napisał tak: ''Warunki kapitulacji były jak zwykle łagodne i umożliwiły Francuzom (oraz tylu Cisalpińczykom i Szwajcarom, ilu chciało im towarzyszyć) odejście do Francji''. Nawet nie wspomniał, że za obronę Mantui polscy żołnierze II-giej Legii (pod gen. Wielhorskim) zostali wydani Austriakom jako dezerterzy...bo francuski generał Foissac-Latour zdradził Polaków w sposób haniebny. Wiadomo, że część artylerzystów się uchowała. Szkoda, że w takim opracowaniu, naprawdę dobrym, nie znalazły się o tym żadne wzmianki.
Na stronie 172 napisał, że w Mantui ''jedną czwartą stanowiły niepewne oddziały pomocnicze...''. Czy miał na myśli polskich legionistów ?

Legii gen. H. Dąbrowskiego poświęcił trochę miejsca podczas opisu bitwy nad Trebbią. Jest tu kilka dodatkowych szczegółów, których nie ma u Jana Pachońskiego. Tak nas postrzegają na zachodzie Europy: ogólnie, z podstawową informacją, że Polacy się bili i ponieśli ogromne straty w 1799.

Generalnie książka jest dobra i gorąco Wam ją polecam. Ma mapy, rysunki, zdjęcia i parę ciekawych szczegółów o Polakach.

Jeszcze jej nie dokończyłem czytać :-)
Goldville

PostNapisane: 5 gru 2015, o 12:24 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Przeczytałem.
Oczywiście, książka jest wartościowa i polecam ją kupić.

Christopher Duffy przybliżył nam zmagania gigantów w 1799 roku, choć jak napisałem powyżej w sprawach polskich wnosi on tylko kilka ciekawych szczegółów.
Księcia Konstantego dość trafnie opisał jako: brutalnego chama str.52, który rozkoszował się biciem swoich żołnierzy i służących str. 355, człowiekiem bez żadnych zahamowań str. 355 i o podłym usposobieniu str.112

Ale na końcu opisując losy uczestników wyprawy za Alpy autor napisał, że w końcu Konstanty stał się po wojnach napoleońskich sympatycznym namiestnikiem Polski... ''Ponadto odmówił zgniecenia Warszawy, kiedy w 1830 roku wybuchła tam rewolucja...'' str. 359

To są takie szczegóły, które zachodni historycy przyjmują za pewnik, nie wgłębiając się w zagadnienie. Mało o nas wiedzą i dlatego chyba tak nas przedstawiają. Duffy napisałby lepiej o polskich legionistach, gdyby miał więcej opracowań o Polakach w dostępnych dla niego językach: angielskim, francuskim i niemieckim.
Ale książka jest bardzo dobra i warta posiadania.

Takie prace ukazują, ile jeszcze jest do napisania książek o wojnach napoleońskich... Bo na przykład nie ma w języku polskim książek o bitwie nad Trebbią , czy pod Novi. Jan Pachoński naszkicował to dość dobrze, ale to ujął w szerszym kontekście historii Legionów.

W książce są zdjęcia (ze względów finansowych tylko czarno-białe), rysunki, szkice i mapy, szczegółowe i (że tak powiem) ogólne.
Christopher Duffy ma dobre pióro i czyta się go szybko i z przyjemnością (przynajmniej ja tak go odbierałem). Może zabrakło wklejek z kolorowymi planszami przedstawiającymi żołnierzy, ale książka bardzo dobra.

Goldville

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 783 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 79  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]