Post użytkownika Gipsy
Ze wspomnien Anetki z Tyszkiewiczow Potockiej.
Warszawa rok 1807.
"Wieczor rozpoczynal sie bardzo pieknym koncertem, a konczyl partia wista (....) Cesarz wymienial zawsze rano panie majace grac z nim wieczorem. Wybor jego padal zwykle na jedna z dam wiekowych i dwie sposrod najmlodszych. Nauczono mnie grac jako tako. Za pierwszym razem, gdy spotkal mnie ten tak upragniony zaszczyt, wymknela mi sie odpowiedz dosc nierozwazna, ktora najwidoczniej podobala sie cesarzowi, gdyz od tego dnia miejsce moje bylo nienaruszalne. Podczas rozdawania kart Napoleon, zwracajac sie w moja strone, zapytal:
-- O co gramy?
-- Ach, Wasza Cesarska Mosc, o jakies miasto, jakas prowincje, jakies krolestwo!
-- No, a gdybym ja wygral? -- spytal patrzac na mnie wymownie.
-- Wasza Cesarska Mosc jest przy gotowce, raczy moze zaplacic za mnie".
Niewielu polskich historykow potrafi zdobyc sie na pelny obiektywizm w kwestii napoleonskiej. Do nielicznych nalezy Jerzy Lojek:
" Napoleon zrobil w koncu dla Polski wiecej niz jakikolwiek inny maz stanu Europy i swiata (.....) Bylo i jest nadal na ten temat wiele nieporozumien, nie tylko w publistyce historycznej, lecz nawet w historiografii naukowej (...) Gdyby nie Napoleon, przez caly XIX wiek obowiazywalaby konwencja rosyjsko-prusko-austriacka z 15/16 stycznia 1797 roku o wytarciu na zawsze imienia Polski z jakichkolwiek aktow publicznych i prawno-panstwowych".
W dniu 8 marca 1796 roku doszlo do obopólnego podpisania cywilnego aktu malzenstwa, pomiedzy Josephine Tascher de la Pagerie, Viscountess de Beauharnais i gen. Napoleonem Bonaparte. Panna mloda podala w akcie slubu swoj wiek 29 lat (zamiast 32). General nie zyczac sobie uchodzic za duzo mlodszego od swojej przyszlej malzonki, przedstawil certyfikat urodzenia swojego starszego brata Jozefa (Jozef na drugie imie mial rowniez Napoleon) co wskazywalo ze ma lat 28 (zamiast 26).
Nikt z jego rodziny nie był obecny na ceremonii slubu, jak również jego matka nie byla o tym powiadomiona.
Slub kościelny pomiedzy Josephine i Napoleonem odbyl sie dopiero w 1804 roku tuz przed ceremonia koronacji.