Teraz jest 30 sty 2026, o 22:56

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 lut 2024, o 11:51 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Bardzo się cieszę. Moja znajomość języka francuskiego przez ostatnie 40 lat mocno podupadła, ale radzę sobie z czytaniem, pisać juz raczej nie będę próbował.
Dobrego dnia życzę.

PostNapisane: 23 lut 2024, o 12:50 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

On va commencer par la création de la seconde légion de la Vistule et la réalisation de son uniforme.

Zaczniemy od utworzenia drugiego Legionu Nadwiślańskiego i stworzenia jego munduru.

Le 08 juillet 1809.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 23 lut 2024, o 13:05 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Le 21 juillet 1809.

votre altesse serenissime voudra bien avoir la bonté de me permettre que je puisse rester pour quelques temps à Vienne pour m'arranger avec l'intendant général pour le confectionnement de l'habillement de ma Légion d'autant plus que toutes les fournitures le sont ici ...

Wasza Najjaśniejsza Wysokość będzie na tyle łaskawa, że ​​pozwoli mi zostać na jakiś czas w Wiedniu, aby uzgodnić z generalnym inspektorem wykonanie ubioru mojego Legionu, zwłaszcza że wszystkie zapasy są tutaj...

PostNapisane: 23 lut 2024, o 13:08 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

.

PostNapisane: 23 lut 2024, o 13:45 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Vienne le 05 octobre 1809.

Les 2 premiers bataillons de la seconde Légion de la Vistule sont organisés et inspectés avec le nouvel uniforme. Il manque encore les schakos qui sont encore à se procurer.

Pierwsze 2 bataliony II Legionu Wiślanego są organizowane i kontrolowane w nowym umundurowaniu. Nadal brakuje schako, które należy jeszcze zdobyć.

PostNapisane: 23 lut 2024, o 13:52 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

.

PostNapisane: 23 lut 2024, o 13:54 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

.

PostNapisane: 23 lut 2024, o 15:05 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Dziękuję bardzo.
Morawski pokazuje czarne czako, z półokrągła blacha naczelną. Czerwone czaka nie kojarzą mi sie z żadnym regimentem. Nawet nie można przyjąć, że na przykład grenadierzy mieli czerwone elementy wg przepisów Bardin'a bo to przecież dopiero 1811/12 rok a tekst dotyczy lat wcześniejszych - zagadka.
Niestety moja znajomość języka francuskiego mocno zmalała przez ostatnie 40 lat- tekst przeczytam i zrozumiem, ale pisać sie już nie odważę. Jesteśmy zatem " mon Cher Lucien " skazani na automatycznego tłumacza.
Pozdrawiam

PostNapisane: 23 lut 2024, o 15:19 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

On y vient, demain ou après demain pour la suite Armiger.
Je peux vous affirmer maintenant qu'en 1812, nombre de soldats du 4eme Rgt de la Vistule portaient le shako rouge.
Je fais un peu durer le plaisir et amène l'écrit en passant par la création de la seconde Légion de la Vistule. Comme vous pouvez le voir, c'est du premier ordre pour celui qui prend un peu le temps de traduire tout cela pour se faire son idée de cette seconde Légion.
Cela demande un peu d'effort pour moi mais c'est etayé. La tenue est liée. Mon traducteur n'est pas parfait hélas. Je le découvre à la lecture quand c'est parti. De même l'hébergeur d'image n'est pas bon pour la définition mais je pense me débrouiller pas mal au final.

Przyjedziemy tam jutro lub pojutrze po apartament Armigera.
Już teraz mogę powiedzieć, że w 1812 roku czerwone czako nosiło wielu żołnierzy IV Regułu Nadwiślańskiego.
Przedłużam trochę przyjemność i doprowadzam pisanie do powstania drugiego Legionu Wiślanego. Jak widać, jest to pierwsza stawka dla każdego, kto poświęci czas na przetłumaczenie tego wszystkiego, aby uzyskać wyobrażenie o tym drugim Legionie.
Wymaga to dla mnie trochę wysiłku, ale jest obsługiwane. Strój jest wiązany. Mój tłumacz niestety nie jest doskonały. Odkryłem to podczas czytania, kiedy została wydana. Podobnie host obrazu nie jest dobry do definicji, ale myślę, że ostatecznie poradzę sobie całkiem nieźle.

PostNapisane: 23 lut 2024, o 18:22 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Czekam zatem na ciąg dalszy

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]