Teraz jest 29 sty 2026, o 17:09

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 lip 2025, o 01:58 
Soldat
Soldat

Dzień dobry,

chciałbym przedstawić zagadkową dla mnie historię rodzinną z czasów napoleońskich z prośbą o wskazówki gdzie ew. dalej szukać odpowiedzi.

W dniu 13 listopada 1814 r. w kościele w Wawrzeńczycach k. Krakowa pobrali się moi prax4dziadkowie Karol Boromeusz Barański (rządowy nadstrażnik graniczny w Wawrzeńczycach, ur. w 1783 r. w Jarosławiu) oraz młoda wdowa Eufemia Helena Anastazja Smoczewska z d. Czekajska (ur. w 1792 w Zabierzowie; ojciec pochodził z Koniuszy). Już w dniu 17 grudnia 1814 r. urodził się ich pierwszy syn - Adam Barański. Mieszkali w Wygnanowie k. Wawrzeńczyc a po 1815 r. w Krakowie. W literaturze historycznej wyczytałem, że nominacje na nadstrażników granicznych otrzymywali głównie weterani wojskowi.

Poszukiwałem jakichkolwiek informacji o pierwszym mężu ww. Eufemii (w dokumentach załączonych do aktu www. ślubu pojawiają się różne odmiany nazwiska, tj. Smoczeska, Smozewska, Smoszewska, Smazewska) i natrafiłem na akt zgonu Andrzeja Smoczewskiego, zgodnie z którym zmarł on w dniu 10 kwietnia 1813 r. w Wierzbnie (par. Koniusza, powiat hebdowski) w domu nr 6, "Żołnierz lat czterdzieści dwa maiący rodem z Guberni Smoleńskiey z Pułku drugiego Ułanów, kompanii siódmey. Z jakich pochodzi Rodziców i czy żonaty? niewiadomo". Zbieżność dat, nazwisko, miejsce śmierci, sugerują że ów Andrzej Smoczewski mógł być pierwszym mężem ww. Eufemii. Informację o śmierci zgłosili niepiśmienni chłopi z Wierzbna.

I tutaj przechodzę do moich pytań i wątpliwości. Czy rzeczywiście nadstrażnikami granicznymi w XW zostawali głównie weterani wojskowi? Jeżeli łączyć Karola Boromeusza Barańskiego z wcześniejszą służbą wojskową, gdzie mógłbym poszukiwać informacji o nim? Czy skoro w 1814 r. przebywał w okolicach Wawrzeńczyc ze znajomymi z dzieciństwa to czy mogli razem służyć, np. zaciągając się w Jarosławiu do wojska w czasie wojny polsko-austriackiej w 1809 r. trafiając do np. 2 pułku Ułanów? W spisach oficerów brak jakichkolwiek informacji o Karolu Barańskim. Gdzie mogę poszukiwać informacji o składzie osobowym 2 pułku ułanów 7 kompanii XW? Czy natknęliście się Państwo gdziekolwiek na ww. Andrzeja Smoczewskiego? Czy w Wierzbnie stacjonował 2 pułk ułanów? Zastanawiający jest brak informacji, czy Andrzej Smoczewski był żonaty.

Przepraszam za tak wiele pytań. Po prostu wyczerpałem swoje możliwości i nadal niewiele wiem.

Wątek szlachecki Karola Barańskiego starałem się przedyskutować tutaj: https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... b48c.phtml

Wątek późniejszych lat Karola Barańskiego i jego aktywności zawodowych starałem się przedyskutować tutaj: https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... highlight=

Wygląd munduru nadstrażnika granicznego starałem się ustalić tutaj: viewtopic.php?f=3&t=2207&p=46986#p46986

Pozdrawiam serdecznie,
Michał Barański

Ostatnio edytowano 22 lip 2025, o 23:52 przez michalbaranski, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 22 lip 2025, o 23:45 
Soldat
Soldat

Dodam, że w książce prof. Ziółkowskiego "Pułki Ułanów Księstwa Warszawskiego 6-ty, 3-ci, 2-gi. 1807-1812" (s. 273) natknąłem się na następującą wzmiankę o bitwie pod Rożkami (5 czerwca 1809 r.):

"(...) Nie można zrazu nie oddać sprawiedliwości kilku podoficerom i żołnierzom z kompanii wyborczej 2-giej pułku 2-go jazdy, którzy za przykład służyć powinni w przywiązaniu żołnierzy do swych oficerów, gdy bowiem 3-ch oficerów w ataku swe konie stracili, sierżant Smuszewski, furyer Sokołowski i grenadyerowie Wroński, Wiśniewski i Szeplel, wśród najnatarczywszego ataku, zsiadwszy z koni, wydobyli swych oficerów z pomiędzy zewsząd otaczających ich nieprzyjaciół" (rozkaz Kwatery Głównej Naczelnego Wodza)

Pozdrawiam serdecznie,
Michał Barański

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]