Dzień dobry,
chciałbym przedstawić zagadkową dla mnie historię rodzinną z czasów napoleońskich z prośbą o wskazówki gdzie ew. dalej szukać odpowiedzi.
W dniu 13 listopada 1814 r. w kościele w Wawrzeńczycach k. Krakowa pobrali się moi prax4dziadkowie
Karol Boromeusz Barański (rządowy nadstrażnik graniczny w Wawrzeńczycach, ur. w 1783 r. w Jarosławiu) oraz młoda wdowa
Eufemia Helena Anastazja Smoczewska z d. Czekajska (ur. w 1792 w Zabierzowie; ojciec pochodził z Koniuszy). Już w dniu 17 grudnia 1814 r. urodził się ich pierwszy syn - Adam Barański. Mieszkali w Wygnanowie k. Wawrzeńczyc a po 1815 r. w Krakowie.
W literaturze historycznej wyczytałem, że nominacje na nadstrażników granicznych otrzymywali głównie weterani wojskowi.
Poszukiwałem jakichkolwiek informacji o pierwszym mężu ww. Eufemii (w dokumentach załączonych do aktu www. ślubu pojawiają się różne odmiany nazwiska, tj. Smoczeska, Smozewska, Smoszewska, Smazewska) i natrafiłem na akt zgonu
Andrzeja Smoczewskiego, zgodnie z którym zmarł on w dniu 10 kwietnia 1813 r. w Wierzbnie (par. Koniusza, powiat hebdowski) w domu nr 6,
"Żołnierz lat czterdzieści dwa maiący rodem z Guberni Smoleńskiey z Pułku drugiego Ułanów, kompanii siódmey. Z jakich pochodzi Rodziców i czy żonaty? niewiadomo". Zbieżność dat, nazwisko, miejsce śmierci, sugerują że ów Andrzej Smoczewski mógł być pierwszym mężem ww. Eufemii. Informację o śmierci zgłosili niepiśmienni chłopi z Wierzbna.
I tutaj przechodzę do moich pytań i wątpliwości. Czy rzeczywiście nadstrażnikami granicznymi w XW zostawali głównie weterani wojskowi? Jeżeli łączyć Karola Boromeusza Barańskiego z wcześniejszą służbą wojskową, gdzie mógłbym poszukiwać informacji o nim? Czy skoro w 1814 r. przebywał w okolicach Wawrzeńczyc ze znajomymi z dzieciństwa to czy mogli razem służyć, np. zaciągając się w Jarosławiu do wojska w czasie wojny polsko-austriackiej w 1809 r. trafiając do np. 2 pułku Ułanów? W spisach oficerów brak jakichkolwiek informacji o Karolu Barańskim. Gdzie mogę poszukiwać informacji o składzie osobowym 2 pułku ułanów 7 kompanii XW? Czy natknęliście się Państwo gdziekolwiek na ww. Andrzeja Smoczewskiego? Czy w Wierzbnie stacjonował 2 pułk ułanów? Zastanawiający jest brak informacji, czy Andrzej Smoczewski był żonaty.Przepraszam za tak wiele pytań. Po prostu wyczerpałem swoje możliwości i nadal niewiele wiem.
Wątek szlachecki Karola Barańskiego starałem się przedyskutować tutaj:
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... b48c.phtmlWątek późniejszych lat Karola Barańskiego i jego aktywności zawodowych starałem się przedyskutować tutaj:
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... highlight=Wygląd munduru nadstrażnika granicznego starałem się ustalić tutaj:
viewtopic.php?f=3&t=2207&p=46986#p46986Pozdrawiam serdecznie,
Michał Barański