Teraz jest 30 sty 2026, o 00:09

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 416 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 gru 2025, o 14:25 
Duc de Castiglione

Le Soleil d'Austerlitz... to 5-sekundowy filmik. Te zawsze budzą znacznie większe zainteresowanie, bo trwają na tyle krótko, że nie potrzebują większej uwagi. Na Twój tekst trzeba jednak poświęcić przynajmniej kilkanaście minut, a na to nie każdy jest w stanie się zdobyć. W każdym razie myślę, że warto było go tam opublikować, bo dotarł znacznie dalej niż nasze forum...

PostNapisane: 2 gru 2025, o 16:00 
Roi des Espagnes et des Indes

Wybacz, Włodku to moje marudzenie... przecież jestem Ci wdzięczny za Twoje starania i zainteresowanie tematem.

PostNapisane: 2 gru 2025, o 18:29 
Sergent-Major
Sergent-Major

Szanowny Zenobi,

ludzie mają przekonania, a nie wiedzę. I w tych przekonaniach starają się utwierdzać, a internet pozwala znaleźć "dowody" na nawet największą bzdurę i daje iluzję wiedzy na każdy temat. A zdobycie rzetelnej wiedzy wymaga wysiłku intelektualnego pomnożonego przez czas. O późniejszej analizie i refleksji nad tą zdobytą wiedzą już nie wspominam. A to dotyczy chyba nielicznych koneserów - i tak dobrze, że są ci nieliczni... Dlatego też mam wrażenie, co z przykrością muszę przyznać, że stoimy na z góry straconej pozycji.

Przy okazji gratuluję dociekliwości i rzeczowości badań nad Somosierrą. Przyznaję, że dawno temu zajmując się jej ikonografię, sam się pogubiłem w jej opisach. Ale, że w zasadzie zajmowałem się wizualną stroną jej legendy, to aż tak mi to nie przeszkadzało. Ważniejsze były te skały, błyskające szable i noże, furkoczące proporce, galowe mundury ... Bo to stawało się częścią imaginarium naszych zmitologizowanych dziejów.

Pozdrawiam

Andrzej Pochodaj

PostNapisane: 4 gru 2025, o 14:22 
Roi de Portugal et duc de Fuengirola

Wydana w tym roku książka. Jeszcze nie czytałem (muszę używać translatora), ale w bibliografii są Janku Twoje książki, a w tekście Twoja mapka, określona jako "nowa", w odróżnieniu od podanych wcześniej "tradycyjnych".

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 4 gru 2025, o 14:33 

To bardzo dla mnie, Piotrze przyjemna wiadomość! Czyżby autor powtórzył też za mną podział bitwy na 5 faz?

PostNapisane: 4 gru 2025, o 15:24 

Zenobi napisał(a):
To bardzo dla mnie, Piotrze przyjemna wiadomość! Czyżby autor powtórzył też za mną podział bitwy na 5 faz?

Na to wygląda. Muszę przeczytać.

PostNapisane: 4 gru 2025, o 15:31 

Może podzielisz się uwagami?

PostNapisane: 4 gru 2025, o 17:18 
Duc de Castiglione

Pitrek napisał(a):
Jeszcze nie czytałem (muszę używać translatora)

AI robi to znacznie lepiej ;)

"Wśród ludzi, którzy bliżej zajmują się historią wojen napoleońskich, z trudem znaleźlibyśmy kogoś, kto nie słyszałby o bitwie pod Somosierrą i o wydarzeniach, które rozegrały się 30 listopada 1808 roku niemal u bram hiszpańskiej stolicy Madrytu.

Somosierra jest jednym z kluczowych punktów nie tylko dla miłośników epoki francuskiego cesarza Napoleona I i jego Wielkiej Armii, ale zwłaszcza dla tradycji polskiej kawalerii i armii. Nie doszło tu do widowiskowego starcia kawalerii, jak w przypadku gwardii cesarskiej i carskiej w bitwie pod Austerlitz (Sławkowem) 2 grudnia 1805 roku. Nie był to potężny atak francuskiej kawalerii, jak pod Iławą 8 lutego 1807 roku. Kawalerzyści nie ruszali tu wielokrotnie do odważnych, wyczerpujących i krwawych szarż, jak francuscy kirasjerzy 21–22 maja 1809 roku pod Essling i 5–6 lipca tego samego roku pod Wagram.

Nie było to również jeszcze krwawsze i wyniszczające starcie w stylu zdobycia Wielkiej Reduty przez saksońskich kirasjerów pod Borodino 7 września 1812 roku, a wreszcie nie był to też imponujący, desperacki i bezowocny atak francuskiej kawalerii, której brakowało wsparcia piechoty w fatalnej bitwie pod Waterloo 18 czerwca 1815 roku.

Mimo to, bez wątpienia, doszło tu do najdzielniejszego heroicznego ataku kawalerii w całych wojnach okresu Wielkiej Rewolucji Francuskiej, Konsulatu Bonapartego i Cesarstwa Napoleona, nie wyłączając żadnej strony i armii w tych długotrwałych konfliktach."

PostNapisane: 25 gru 2025, o 15:21 

Jestem w trakcie czytania czeskiej wersji "Somosierry". Niestety, autor udaje, że powołuje się na moją i Rafała Malowieckiego książkę, a tak naprawdę po prostu przepisuje całe jej obszerne fragmenty. Kompozycja całości z podziałem na rozdziały, można powiedzieć, przeniesiona 1:1. Jak to nazwać?

PostNapisane: 25 gru 2025, o 15:24 
Général de brigade
Général de brigade

Zenobi napisał(a):
Jestem w trakcie czytania czeskiej wersji "Somosierry". Niestety, autor udaje, że powołuje się na moją i Rafała Malowieckiego książkę, a tak naprawdę prostu przepisuje całe jej obszerne fragmenty. Kompozycja całości z podziałem na rozdziały, można powiedzieć, przeniesiona 1:21. Jak to nazwać?

Jeśli faktycznie ma to miejsce to nie można tego nazwać inaczej niż plagiatem. Byłoby to bym bardziej smutne, że mówimy o osobie z doktoratem. Może udałoby się zorganizować jakąś osobę znającą czeski, która mogłaby potwierdzić Twoje przypuszczenia?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 416 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]