Teraz jest 31 sty 2026, o 10:47

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1096 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 110  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 lis 2010, o 00:56 
Roi des Espagnes et des Indes
Roi des Espagnes et des Indes

Mnie też się nie podoba i chyba dlatego sie czepiam.(podświadomie)

PostNapisane: 20 lis 2010, o 01:00 
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire

Mimo wszystko książka jest godna polecenia,tak sądzę na pierwszy rzut oka/mam ją od trzech godzin/.

PostNapisane: 3 gru 2010, o 00:05 

Czy ktoś zna te pozycje:,,Bitwa pod Borodino''Popowa.
,,Bitwa pod Arapilami'' Galdosa.
Proszę o jakiekolwiek informacje/krótkie streszczenie,recenzję/itp.

PostNapisane: 6 gru 2010, o 11:23 
Roi de Lituanie et Duc de Valmy

Witam
Zainteresował mnie ostatnio niedługi byt pułku piechoty Kęszyckiego.
W rozkazie z 17 czerwca 1809 r. Poniatowski wyraźnie zakazuje "naymocniey, aby prócz tych, żadne inne nowe pułki pod iakimkolwiek bądź nazwiskiem, i pretextem formowane niebyły, tudzież, aby nikt z Oficerów iakichkoiwiek bądź stopni nominować nieważył się, gdyż przy nim jedynie moc nominowania z woli Nayiaśnieyszego Pana i do aprobaty co do stopniów wyższych tegoż Króla Jmci zostaie." Jako już sformowane w piechocie wymienił 13 pułk Szneydera, pułk 14 Siemianowskiego oraz batalion strzelców kpt. Połońskiego.
Ale już 6 sierpnia, w rozkazie tworzącym "Woysko Gallicyisko-Francuzkie" przenosi do niego cztery pułki piesze formowane w Księstwie, o kolejnej numeracji od 13 do 16. Pod numerem 16 występuje interesujący nas pułk Kęszyckiego, który od tej pory (?) staje się 4 pułkiem piechoty galicyjsko-francuskiej i jako taki występuje w kolejnych rozkazach (np. rozkaz awansowy z 20 października przeznaczający do 4 pułku płk. Kęszyckiego, mjr. Koszarskiego i szefów Morosławskiego, Szembeka, Meyera i Hoppena albo rozkaz o organizacji wojska z 23 listopada).
Sławetny rozkaz z 28 grudnia 1809, włączający pułki galicyjsko-francuskie do wojsk Księstwa Warszawskiego po złożeniu przysięgi na wierność Fryderykowi Augustowi, wyznacza pułkowi Kęszyckiego ponownie numer 16.
Dalej mam czarną dziurę aż do dekretu z 20 marca 1810 r., w którym Kęszycki zostaje przeniesiony do 13 pułku piechoty. Z kolei 30 marca liczebność piechoty zostaje ustalona na 17 pułków. Niby proste - pułk Kęszyckiego nie zmieścił się w nowym etacie. No tak, ale sześćdziesięciotysięczny etat wojska został przesądzony już dekretem z 7 grudnia 1809 r., a rozkaz o nowej numeracji pułków został wydany w wykonaniu tego właśnie dekretu.
Mam w związku z tym dwa pytania:
- kiedy i kto przesądził o formowaniu 15 i 16 pułku piechoty (ale też 9 i 10 pułków jazdy oraz jednego z dwóch batalionów strzelców) jako regularnych pułków Księstwa przed ich włączeniem do wojska galicyjsko-francuskiego (pomiędzy 17 czerwca i 6 sierpnia 1809 r.)?;
- kiedy rozstrzygnęły się losy pułku Kęszyckiego; czy w ogóle złożył przysięgę na wierność Fryderykowi Augustowi i przez trzy miesiące nosił numer 16 (wówczas pułk Czartoryskiego miałby numer 17, a pułk imienia Zamoyskich - 18). Czy też może decyzje o rozformowaniu jego pułku zapadły wcześniej i tym samym w wojsku Księstwa nigdy nie było osiemnastu pułków piechoty?
Będę zresztą wdzięczny za wszelkie informacje na temat włączenia wojsk galicyjsko-francuskich do wojska Księstwa.

PostNapisane: 6 gru 2010, o 12:03 
Vice-roi d'Italie
Vice-roi d'Italie

Witaj,
To, co tu napiszę to jedynie moje przypuszczenia, gdyż teraz "na gorąco" nie podam Ci żadnych źródeł (jestem przysypany papierami z innego okresu :roll: ). Otóż z tego co pamiętam, to w przypadku pułków jazdy 9 i 10 które to oba były formacji wielkopolskiej, inicjatywa sformowania pułków mogła pochodzić od Dąbrowskiego. A ks. Józef, aby nie zadrażniać dodatkowo sytuacji (wtedy zależało mu na "pokoju" z Dąbrowskim) decyzje te zaakceptował. Ale to tylko moje przypuszczenia...

PostNapisane: 6 gru 2010, o 14:09 

apacz napisał(a):
Witaj
To, co tu napiszę to jedynie moje przypuszczenia, gdyż teraz "na gorąco" nie podam Ci żadnych źródeł (jestem przysypany papierami z innego okresu :roll: ). Otóż z tego co pamiętam, to w przypadku pułków jazdy 9 i 10 które to oba były formacji wielkopolskiej, inicjatywa sformowania pułków mogła pochodzić od Dąbrowskiego. A ks. Józef, aby nie zadrażniać dodatkowo sytuacji (wtedy zależało mu na "pokoju" z Dąbrowskim) decyzje te zaakceptował. Ale to tylko moje przypuszczenia...

Zastanawiające jest brzmienie rozkazu z 6 sierpnia - Poniatowski posługuje się w nim wyłącznie numerami. Tak jakby wcześniej nastąpiły nominacje pułkownikowskie. I gdyby posługiwać się wyłącznie Gembarzewskim, to by się to częściowo zgadzało, bo nominacja Miaskowskiego ma datę 9 lipca, Kęszyckiego - 10 lipca, a Umińskiego - 21 lipca. Chociaż już nominacja Przyszychowskiego datowana jest na 8 sierpnia. Tylko, że daty z Gembarzewskiego są mocno niepewne, bo często dotyczą nominacji tymczasowych - w przypadku Zawadzkiego i Siemianowskiego podaje on daty sprzed 17 czerwca, a przecież Poniatowski tego dnia wyraźnie pisał o tymczasowych pułkownikach w obu pułkach.

9 ułański jest zresztą jeszcze ciekawszy. Początkowo nie chciałem mącić, ale...
Gazeta Poznańska z 31 maja 1809 r. zamieściła "Rapport do Rady Stanu Prefekta i Naczelnika Siły Zbroyney Departamentu Kaliskiego z Czynności dotychczasowych dla obrony Kraiu przez nieprzyiaciela napadnionego, przedsięwziętych." Raport jest datowany na 20 maja 1809 r. Czytamy w nim:
Cytuj:
Dopełniając Artykułu 1. §. 8. uchwały powyższey [tj. uchwały Rady Stanu z 16 kwietnia], ustanowiony został Pułk 900 konnych Pikinierów uzbroionych podług przepisu teyże uchwały [w piki, szable i pistolety], tym dany został uniform iednakowy, i żołd dwóch miesięczny.
Już ta lekka kawalerya rzuciła postrach na nieprzyiaciela, nie pozwalaiąc mu w małych oddziałach niszczyć kraiu naszego, iuż
nieprzyiaciel doświadczył Ich waleczności, tam nawet gdzie cztery razy był silnieyszy. Wzięcie Łęczycy, Konina, Warty, Czernice, Podębie, kilkadziesiąt Austryackiego niewolnika, zabrana ammunicya, którą z Łęczycy uwieść nieprzyjaciel starał się, świadkiem są niepospolitym waleczności tych nowo zaciężeych obrońców.

W dalszej części raportu pojawia się wprawdzie sugestia, że owych 900 pikinierów to tak naprawdę jeszcze nie jest 900, ale nie zmienia to faktu, że powstanie kaliskie występuje w tej relacji jako zwarty pułk.
Staszewski w "Mestwinie" (nr 4 z 29 maja 1929 r.) pisze, że pierwszy oddział jazdy bydgoskiej (150 ludzi pod Cedrowskim) wyszedł do Poznania 10 maja. Kolejnych 50 jeźdźców Bardzki wysłał wraz z Umińskim dopiero 19 maja. Zgadza się to mniej więcej z listem anonimowego obywatela departamentu bydgoskiego opublikowanym na początku lipca we wszystkich chyba gazetach Księstwa. Jeżeli tak, to chyba powstanie bydgoskie udziału w opisanych wyżej potyczkach pułku kaliskiego mieć nie mogło. Wiemy też skądinąd, że jazda Bardzkiego (ok. 500 ludzi bez wysłanych wcześniej co najmniej 200 żołnierzy) nie od razu rozpłynęła się w pułkach Przyszychowskiego i Umińskiego - przez czas jakiś operowała właśnie pod dowództwem Bardzkiego jako samodzielny oddział w korpusie Dąbrowskiego. Staszewski zamieszcza list Bardzkiego, w którym opisuje on potyczki swojego oddziału z trzeciej dekady czerwca 1809 r.
Pozwolę sobie zatem poknuć. Czy na pewno bydgoska jazda Bardzkiego współtworzyła późniejszy 9 ułański? Na pewno były transfery oficerskie z pułku bydgoskiego do 9 pułku ułanów (ppor. Wiśniewski, por. Kalksztajn, ppor. Biesiekierski, ppor. Lamparski), ale czy powstanie kaliskie nie było dość liczne by - być może poza pierwszym oddziałem detaszowanym w maju - nie musieć korzystać z uzupełnień bydgoskich? A czy przypadkiem sierpniowa nominacja Przyszychowskiego nie oznacza, że pod numerem 9 w rozkazie Poniatowskiego z 6 sierpnia - przez króciuteńki okres czasu - krył się inny pułk - bydgoski płk. Bardzkiego?

PostNapisane: 7 gru 2010, o 01:07 
Duc d'Essling
Duc d'Essling

grenadier napisał(a):
Czy ktoś zna te pozycje:,,Bitwa pod Borodino''Popowa.
,,Bitwa pod Arapilami'' Galdosa.
Proszę o jakiekolwiek informacje/krótkie streszczenie,recenzję/itp.

Bitwa pod Arapilami to dalszy ciąg Saragossy tego samego autora. To powieść z 3 części (Kadyks, Juan Martin El Empecinado, Bitwa pod Arapilami). Dla miłośników powieści historycznej. Jako powieść - nienajgorsza.

Bitwa pod Borodino to "zbeletryzowany" opis bitwy, pełno w nim wymyślonych dialogów Kutuzowa i gen. rosyjskich, nieco mniej dialogów francuskich. Jest też ogólne OdB obu armii. Wszystko z punktu widzenia rosyjskiego i bogoojczyźnianego. Nie napiszę, że dla początkujących, gdyż lepiej żeby początkujący czegoś takiego nie czytali. ;)

PostNapisane: 18 gru 2010, o 09:24 

W wyniku nieuwagi utraciłem strony 354,355,362,363,366,367,,,Legionów Polskich''Pachońskiego TOM 2.Czy ktoś może mi pomóc?.

PostNapisane: 19 gru 2010, o 00:22 
Duc d'Essling
Duc d'Essling

grenadier napisał(a):
W wyniku nieuwagi utraciłem strony 354,355,362,363,366,367,,,Legionów Polskich''Pachońskiego TOM 2.Czy ktoś może mi pomóc?.

Ksero pocztą czy skan mailem?

PostNapisane: 2 sty 2011, o 15:00 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Witam

Mam ogromną prośbę. Czy któryś z Szanownych Forumowiczów posiada może, najlepiej w wersji elektronicznej 3. tom Protokołów Rady Stanu X.W? Pierwsze dwa tomy można znaleźć w internecie w miarę bez problemu, z trzecim jest już problem większy (no chyba że kiepsko szukam).
No i skoro już jestem to hurtowo zapytam się o Albrechta 'Z dziejów jazdy Księstwa Warszawskiego'. Czy jest tam coś czego nie znalazłbym w innych nowszych i bardziej dostępnych opracowaniach dot. kawalerii Księstwa?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1096 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 110  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]